Fitch Ratings: Başkanlık tartışması belirsizliği artırır

Fitch Ratings: Başkanlık tartışması belirsizliği artırır

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, gelişmekte olan Avrupa ülke kredi notları için dün yayınladığı raporunda, Türkiye’de başkanlık sistemi tartışmalarının siyasi belirsizliği canlandırabileceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin artırılmasını öngören anayasa reformunu destekleyen yeni bir başbakan atanmasının siyasi belirsizliği canlandırabileceğini belirten kuruluş sürecin potansiyel olarak kuvvetler ayrılığını baltalayabileceğini ifade etti. Fitch, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden (AB) çıkma kararının ise aralarında Türkiye’nin de olduğu gelişen Avrupa ülkeleri için belirsizlik oluşturacağını açıkladı.

Fitch tarafından yayımlanan raporda İngiltere’nin kararından dolayı direkt ticaret ve yatırım bağlantılarının etkilenebileceği belirtildi.

Kuvvetler ayrılığı baltalanır

Raporda, “2016’nın ilk 5 ayına dair verilerin merkezi hükümetin seçimle ilişkili harcama taahhütlerini uygulamasına rağmen Türkiye’nin mali pozisyonu üzerinde bir baskı bulunmuyor. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı düşük faiz oranlarına ihtiyaç olduğu görüşünü devam ettiriyor ve para politikası yapısal şekilde yüksek çekirdek enflasyona rağmen gevşetildi. Cumhurbaşkanı’nın yetkilerinin artırılmasını öngören anayasa reformunu destekleyen yeni bir Başbakan atanması siyasi belirsizliği canlandırabilir ve süreç potansiyel olarak kurumsal denge ve kontrolleri baltalayabilir” ifadelerine yer verildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.