Fed, faiz artışı için sinyal verdi 

Fed, faiz artışı için sinyal verdi 

Amerikan Merkez Bankası (Fed) yetkilileri, Aralık ayında faiz artışı için ekonomik verileri ile istihdamın ‘iyi’ olduğunu belirtti.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) 27-28 Ekim’de düzenlediği toplantıya ilişkin tutanakları açıklandı. Faiz artışı için küresel ekonomik verileri yakından takip eden Fed yetkilileri, yılın son ayında yapılacak toplantıda faiz artışına gidilebileceği mesajını verdi.

Kürsel ekonomideki sıkıntıların azaldığına dikkat çeken FOMC yetkilileri faiz artışında gecikmeye gidilmesi durumunda ‘piyasada belirsizliğe ve ekonomiye duyulan güveni’ azaltabileceğini ifade etti.

Tutanaklarda, “Katılımcıların birçoğunun mevcut ekonomik durum ve ekonomik aktivitelerinin hareketlerine göre, piyasaların, enflasyonun bir sonraki toplantıda faiz artışını destekleyebileceği” ifade edildi. Ekim ayı tutanaklarına göre politika yapıcıların bazıları, Fed’in faiz artışına gitmesi için gerekli şartların oluştuğunu belirtirken, diğer yetkililer ise şartların Aralık ayında ulaşacağını savundu.

FOMC’a göre küresel ekonomik ve finansal risklerin aşağı yönlü riskler azalıyor. Fed, faiz artışı için istihdamın güçlenmesi ve enflasyonun yüzde 2 seviyesine doğru yönelmesi verilerini yakından takip ediyor. Geçen günlerde özellikle Çin ekonomisinde yaşanan yavaşlama nedeniyle Fed, faiz artışına gitmediğini ifade etmişti.

Ekonomistler Kasım ayının ilk haftası açıklanan ABD istihdam verilerinin beklenenden daha iyi gelmesi nedeniyle faiz artışının olabileceği açıklamaları dikkat çekti. FOMC üyeleri, 15-16 Aralık tarihlerinde tekrar bir araya gelerek faiz artışı ile ilgili karar verecek.

Birçok ekonomist, faiz artışının 2015’in sonunda gerçekleşebileceğine dikkat çekiyor. Muhtemel bir faiz artışın, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülke ekonomilerini negatif yönde etkilemesi bekleniyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.