ABD’de borç tavanı krizinde geçici çözüm sinyali

ABD’de borç tavanı krizinde geçici çözüm sinyali

ABD Senatosu, Demokratlar’ın ekonomiyi tehdit eden borç tavanı krizini aşmak için Cumhuriyetçiler’in önerisini kabul edebileceklerini söylemesiyle, önümüzdeki iki hafta içinde federal borç temerrüdünü önlemek için geçici bir anlaşmaya yakın görünüyor.

Senato’daki Demokratlar, Çarşamba günü Cumhuriyetçi Lider Mitch McConnell’ın “uzlaşma” süreci yoluyla borç tavanını arttırma savaşını kaybettiğini ve şimdi borçlanma yetkisinde geçici bir artışı onaylamaya yöneleceklerini söyledi.

Senato Bütçe Komisyonu Başkanı Bernie Sanders,”Dünyanın en zengin ülkesi borcunu ödememiş olsaydı, bu küresel bir ekonomik çöküş olurdu. Borçlarımızı ödeyeceğiz. Nereye gittiğimizi görmek için iki ayımız var” diye konuştu.

Senato’daki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, partisinin federal borçlanma süresinin Aralık ayına kadar uzatılmasını destekleyeceğini söylemişti.

McConnell Çarşamba günü yaptığı açıklamada ‘‘Amerikalılar’ı Demokratlar tarafından yaratılan yakın dönemli bir krizden korumak için Demokratlar’ın borç limitinin süresini mevcut harcamaları karşılayabilmek için sabit bir dolar tutarında Aralık ayına kadar acil uzatma tasarısını normal yollarla geçirmesine izin vereceğiz’’ demişti.

Demokratlar, Cumhuriyetçiler’in bu teklifini kabul edebileceklerini belirtti. Bu gelişmeyle birlikte, gelecek iki hafta içinde hükümetin temerrüde düşmesinin önlenmesi ve krize geçici bir çözüm bulunması yolunda umut belirdi.

Cumhuriyetçiler aylardır 28,4 trilyon dolarlık borç tavanını yükseltmeye yardım etmeyi reddediyor ve bunun yerine Demokratlar’a ‘‘bütçe uzlaşma’’ yöntemi adı verilen farklı bir parlamento hamlesi kullanarak tasarıyı geçirme baskısı yaparak seçmenden oy toplamaya çalışıyordu.