WSJ: Başbakan Erdoğan’ın zafer yürüyüşü uzlaşmacı değil

WSJ: Başbakan Erdoğan’ın zafer yürüyüşü uzlaşmacı değil

Amerika’nın ve ekonomi dünyasının saygın gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), editoryal makalesinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yerel seçimlerde elde ettiği başarıyı ‘otoriterliğine mi’ yoksa ‘demokratik kazanımları arttırmaya mı’ yönelik kullancağını sorguladı.

‘‘Başbakan Erdoğan’ın zafer yürüyüşü uzlaşmacı değil’’ başlığı ile kaleme alınan başyazıda, gazete yönetimi Erdoğan’ın giderek otoriterleşme eğilimine karşın korkularını dile getirdi. Pazar günü Türkiye’de yapılan yerel seçimleri ve sonuçlarını değerlendiren WSJ editoryal makalesinde, ‘‘Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Pazar günü Türkiye’nin belediye seçimleri oy pusulasında adı yoktu, ama O ve onun Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) açık ara bir zafer kazandı. Asıl soru şu; Sayın Erdoğan bu demokratik sonucu demokratik bir şekilde mi kullanacak yoksa giderek artan otokrasisi için yeni bir fırsat olarak mı değerlendirecek’’ denildi.

Ülkedeki büyük yolsuzluk iddialarının İslamcı koalisyonu bozduğunu ve seçimlerin de böyle bir skandallar ortamında gelmesi bakımından çok değer atfettiği vurgulanan makalede, ‘‘Başbakan, belediye seçimlerinin ana gündemi olarak dış güçler tarafından ‘seçilmiş hükümetine’ karşı yapılan darbe referandumuna dönüştürdü’’ ifadelerine yer verildi.

WSJ, Başbakan’ın seçim kampanyasında yabancılar, dış güçler ve özellikle de 2010 yılına kadar laik çevreye karşı müttefiklik kurduğu Gülen hareketini suçladığını vurguladı. AKP’nin 2023’e kadar ülkeyi dünya da ekonomisi en gelişmiş 10 ülke arasına sokacağı sözünü verdiğinin hatırlatıldığı yazıda, bugüne kadar Merkez Bankası’nın para politikalarının kalkınmaya olumlu katkısı olduğu ancak artık giderek zayıflayan yapının reformlar olmadan atılım yapmasının mümkün olmadığı kaydedildi.

Atatürk tarafından kurulan ve cami ile devlet işlerini ayıran yapının Erdoğan döneminde giderek İslamlaştırıldığı aktarılan makalede, geçtiğimiz 10 yıl süresince buna rağmen gidişe karşı muhalif bir ajandanın geliştirilemediği aktarıldı.

Erdoğan’ın pazar akşamı zaferini ilan ettiği hatırlatılan yazıda, Başbakan’ın ‘‘yarın birileri kaçacak. Ama biz onların inlerine gireceğiz. Yaptıklarının hesabını ödeyecekler’’ sözlerini hatırlattı. WSJ devamında, ‘‘Erdoğan, bu şekilde ülkede kutuplaşmalara yol açarak, giderek daha da otoriterleşiyor. Kendisini eleştiren gazeteciler tutuklanıyor, yargı siyasallaşıyor. Hatta, AKP’nin medya hakimiyetine karşın bağımsız ve tarafsız haber kaynakları olan Twitter ile Facebook’u dahi yasaklamaya çalıştı’’ denildi.

Makalenin son pragrafında ise ‘‘Erdoğan, Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimi için gücünü toplayarak kendisine yol açmaya çalışıyor. AKP iktidarı Türkiye’de İslamcı çoğunluğun elinde çoğulcu bir demokrasi ile yönetilebilme umudu sunmuştu. Erdoğan çoğulcu demokrasiye de mezhepsel otokrasiye de gebe edebilir’’ ifadeleri yer aldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.