Venezuela’da, Chavez için 7 günlük resmi yas ilan edildi

Venezuela’da, Chavez için 7 günlük resmi yas ilan edildi

Dün akşam hayatını kaybeden Hugo Chavez (58) için Venezuela’da 7 günlük resmi yas ilan edildi.

Chavez’in ölümünün açıklanmasının ardından başkent Caracas sokaklarına dökülen binlerce Chavez destekçisi, liderlerinin ölümünden duydukları üzüntüyü dile getirdi. Chavez’in ölümünü dün kamuoyuna duyuran Başbakan Nicolas Maduro ise halkı, birlik olarak muhtemel zorlukların üstesinden gelmeye çağırdı. Maduro, ülkede efsanevi liderin ardından görmek istediği tabloyu, ”Zayıflığa yer yok. Şiddete yer yok. Nefrete yer yok. Kalplerimize tek bir duygu hakim olmalı: Sevgi.” sözleriyle ifade etti. Maduro ayrıca polisin ve askeri birliklerin ülke çapında ‘barışı garantiye almak’ adına görevlendirildiği açıklamasında bulundu. Ordu tarafından yapılan açıklamada ise Başbakan Maduro’ya ve parlamentoya bağlılığın Chavez’in ölümünün ardından da korunduğu bilgisine yer verilirken halk soğukkanlı olmaya davet edildi.

Dışişleri Bakanı Elias Jaua, Chavez’in cenazesine birçok devlet ve hükümet başkanının katılacağını belirterek cenazenin Cuma sabahı saat 10.00’da Askeri Akademi’de düzenlenecek törenle kaldırılacağını duyurdu.

Cenaze töreni için Askeri Akademi’nin seçilmesinde ‘Bolivya Devrimi’nin beşiği olması’ ve ‘Chavez’in orada doğmuş olması’nın etkili olduğunu bildiren Jauo, devlet televizyonuna verdiği demeçte Chavez’in ölmeden önce halefi olarak ilan ettiği ve destekçilerinden sadakat istediği Başbakan Nicolas Maduro’nun, en geç 30 gün içinde gerçekleştirilmesi beklenen seçimlerde Sosyalist Parti’den aday olacağını bildirdi.

Başkanlık seçiminde muhalefet lideri Henrique Capriles’e karşı mücadele edecek olan Başbakan Maduro’nun seçimi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Fakat halk arasında Maduro’nun, petrol gibi doğal enerji kaynakları açısından dünyada  önemli bir yere sahip olan Venezuela’da, efsanevi ikonik liderin yerini tutup tutamayacağı hakkında birçok yorum yapılıyor.

Bu arada Chavez’in ölümünün ardından tüm dünyadan taziye mesajları geliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bugün, Chavez’in cenazesinde Rusya’yı temsil edecek 3 ismi duyurdu. Yine İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da Chavez’in vefatından duyduğu derin üzüntüyü dile getirerek Chavez’in büyük bir lider olduğu açıklamasında bulundu. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve İsrail’i emperyalistlikle suçlayan ve kansere yakalanmasında ABD’nin parmağı olabileceği açıklamalarında bulunan sosyalist lider Hugo Chavez’in vefatının ardından ülkenin dış politikalarında herhangi bir değişikliğin olup olmayacağı ise seçimlerin ardından başkanlık koltuğuna kimin oturacağının belli olmasıyla netlik kazanacak.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.