Uluslarası Silah Ticareti anlaşmasını ABD de imzaladı

Uluslarası Silah Ticareti anlaşmasını ABD de imzaladı

Amerika Birleşik Devletleri, uzun süredir imza atmakta direndiği Birleşmiş Milletler Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması’nı (ATT) dün imzaladı. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry BM Genel Merkezi’nde yapılan imza töreninde, anlaşmanın teröristlerin ve suç gruplarının silah edinmesini engelleyerek ABD’nin güvenliğine katkıda bulunacağını söyledi.

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin katılımı ile ATT’ye imza atan ülke sayısı 91 olurken, Türkiye de bu anlaşmaya taraf ülkeler arasında yer alıyor. ABD’nin geçtiğimiz Nisan ayında BM Genel Kurulu’nda kabul edilen anlaşmaya imza atması Uluslararası Af Örgütü’nden de destek gördü. Af Örgütü, ABD’nin nihayet ATT’ye imza atmış olmasının memnuniyet verici bir gelişme olduğunu kaydetti.  

 

Dünyanın en büyük silah ihracatçısı konumunda bulunan ABD’de Cumhuriyetçi Parti destekçileri ile silah lobileri anlaşmaya karşı duruyor. Kerry’in imzasından sonra kongrenin de anlaşmayı onaylaması gerekiyor. İç politikada yeni bir tartışmaya yol açması beklenen ATT anlaşması konusunda, güçlü silah lobisine karşı Obama hükümetinin nasıl direnebileceği merak konusu.

 

İmza sonrası bir açıklama yapan Kerry, anlaşmanın ABD anayasasının 2. maddesinde yer alan ve ülke vatandaşlarına silah edinme hürriyeti veren hakla ilgili herhangi bir kısıtlama getirmeyeceğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.