Ukrayna’dan Rusya’ya tehdit: Sınırı geçeni vururuz

Ukrayna’dan Rusya’ya tehdit: Sınırı geçeni vururuz

Moskova’nın, Ukrayna’nın doğu sınırında konuşlandırdığı binlerce askerine tatbikat yaptırmasına Kiev, sert sözlerle tepki gösterdi. Ukrayna geçici cumhurbaşkanının başdanışmanı, ülkelerine giren herhangi bir Rus askerinin vurulacağını söyledi.

Rus yanlılarının devlet binalarını işgaliyle patlak veren Ukrayna krizinde tansiyon karşılıklı tehditlerle her geçen gün tırmanırken, Kiev’den Rusya’ya sert uyarı geldi. Rus kuvvetlerinin herhangi bir şekilde sınırı geçmesi halinde bunu ‘işgal’ sayacaklarını söyleyen geçici Cumhurbaşkanı Oleksandr Turçinov’un başdanışmanı Serhiy Pashinski, “Saldırganları vururuz.” açıklamasında bulundu. Önceki gün Ukrayna’nın doğu sınırı yakınlarında büyük bir askeri tatbikat başlatan Moskova da tehditlerin dozunu artırdı.  Ukrayna’nın doğusunda devlet binalarını işgal eden Rus yanlılarına karşı operasyon başlatan Batı yanlısı Kiev yönetiminin kendi halkına karşı savaş yürüttüğünü iddia eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, operasyon sorumlusu Ukraynalı yetkililerin bunun bedelini ödeyeceğini söyledi. Karşılıklı tehditlerin her gün tekrarlandığı krizde Kiev’in yanında yer alan ABD Başkanı Barack Obama ise Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar için Avrupalı müttefikleriyle görüştüklerini açıkladı.

   

Çatışma riskinin giderek yükseldiği bölgede, Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırına 1 kilometre mesafede askeri bir tatbikat yaptığını ve savaş uçaklarının bölgeye çok yakın uçtuğunu duyurdu. Savunma Bakanı Mykhailo Koval, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin herhangi bir saldırıyı püskürtmek için hazır beklediğini belirtti. Rusya’nın “askeri ve siyasi” olarak Ukrayna’yı işgal etmeye hazırlandığını iddia eden Başbakan Arseniy Yatsenyuk ise Rusya’nın çatışmaları tüm Avrupa’ya yayacağı ve “üçüncü dünya savaşı”nı çıkarmak istediği uyarısında bulundu.


Ayrılıkçı milisler AGİT otobüsüne el koydu

Ukrayna’nın doğusunda Donetsk bölgesinin Slavyansk şehrinde, Rusya yanlısı ayrılıkçı milisler Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) askeri gözlemcilerini taşıyan otobüsü ele geçirdi.  Ayrılıkçıların el koyduğu otobüste 8 AGİT temsilcisi ve 5 Ukrayna kolluk kuvvetleri mensubu bulunuyordu. Gözlemciler Viyana anlaşması çerçevesinde askeri şeffaflık adına Ukrayna’daydı. Milisler rehin aldıkları kişileri ve otobüsü şehirde karargah olarak kullandıkları Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) binasına götürdü. Ukrayna İçişleri  Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada “Serbest bırakılmaları için görüşmeler devam ediyor.” denildi. AGİT, sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden rehin alınan grupla iletişimlerinin koptuğunu fakat güvende oldukları bilgisini aldıklarını belirtti.

Ukrayna ile Kırım arasına sınır çekildi

Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasıyla birlikte Ukrayna ile Kırım Özerk Cumhuriyeti’nin arasına sınır çekildi. Doğan Haber Ajansı, Kırım Özerk Cumhuriyeti Federal Göçmen Servisi Başkanı Petr Yaroş’un gazetecilere yaptığı açıklamaya dayandırdığı haberde, sınırdan geçme kurallarıyla ilgili değişikliğin dün itibarı ile yürürlüğe girdiğini aktardı. Yaroş’un, “25 Nisan 2014’ten itibaren devlet sınırı açılıyor. Önümüzdeki günlerde geçiş noktaları ve geçiş kuralları belirlenecek.” dediğini belirtti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.