Ukrayna’da ateşkes pamuk ipliğine bağlı

Ukrayna’da ateşkes pamuk ipliğine bağlı

Ukrayna’nın doğu bölgelerindeki iç savaşı sonlandıracak liderler ve teknik heyetler düzeyindeki barış görüşmelerinde ilerleme sağlanamaması üzerine ateşkes riske girdi.

Kiev yönetimi, Donbas (Donetsk ve Lugansk şehirleri) bölgesinde etkinliği artırmak için operasyonları yoğunlaştırırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko’yu arayarak yeni bir barış anlaşması önerdi. Ancak ağır silahların çatışma alanından çekilmesini öneren teklife Kiev olumsuz cevap verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, son bir uyarıda bulunarak ağır silahların geri çekilmesi yönündeki teklifin kaçırılmamasını istedi.

Poroşenko ise yaptığı açıklamada, Astana’da yapılması planlanan Normandiya Formatı’nda (Rusya, Ukrayna, Almanya ve Fransa) görüşmelere katılmaya hazır olduklarını açıkladı. Poroşenko, Temas Grubu’nun toplantılarına da destek verdiklerini belirtti. Ancak Ukrayna Dışişleri Bakanı Pavlo Klimkin, bakanlar seviyesinde görüşmelerde herhangi bir somut gelişme sağlanamadığını hatırlattı. Ukrayna’da barışın sağlanması için Ukrayna, Rusya ve yerel güçlerin katıldığı Temas Grubu toplantıları iki kez ertelenmişti.

Ukrayna’da ordunun Do-netsk’te operasyonlara başladığı, uzun aradan sonra ilk kez savaş uçaklarının da kullanıldığı kaydediliyor. Rus haber ajansı TASS’a bilgi veren yerel kaynaklar, son 24 saattir saldırıların sürdüğü, en az 7 kişinin hayatını kaybettiğini ve 16 kişinin de yaralandığını ifade etti. Ukrayna ordusunun Donetsk Havalimanı, Mariupol ve Lugansk şehirleri yakınlarında operasyonları artırdığı belirtiliyor. Ukrayna’nın doğusunda yaşanan iç savaşta 5 bine yakın kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 1 milyon kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.