Türkiye ile BM, Türk kadın hakları için ortak çalışacak

Türkiye ile BM, Türk kadın hakları için ortak çalışacak

Türkiye, ülkedeki kadın haklarının geliştirilmesi amacıyla Birleşmiş Milletler (BM) ile ortak bir projeye imza attı. Kadının özellikle yerel yönetimler seviyesinde haklarının geliştirilmesini amaçlayan ‘Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’ hayata geçirildi.

BM ve Sabancı Vakfı’nın kadın haklarının güçlendirilmesine yönelik çalışmaları kapsamında hayata geçirdiği ‘Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı’nın açılış toplantısı Ankara Swiss Hotel’de yapıldı. Proje ortakları arasında; İçişleri Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı da yer alıyor. Ortak çalışma ile yerel yönetimler seviyesinde kadınların insan haklarının geliştirilmesi hedeflendi. Proje 10 ilde uygulanacak. Programa, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, İçişleri Bakanı Muammer Güler, BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam ve Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı katıldı.

KADIN ERKEK EŞİTLİĞİ SAĞLAMANIN ZORLUĞU

Açılış konuşmasını yapan BM Mukim Koordinatörü Shahid Najam, dünyada kalkınmada yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, böyle dönemlerde kadın erkek eşitliğini sağlamanın zorluğuna vurgu yaptı. Türkiye’nin son dönemde ekonomik olarak çok büyüdüğünü, önemli mesafeler kaydettiğini anlatan Najam, fakat daha yapılması gereken şeylerin olduğunu, kadının kapasitesinin artırılması ile kadına şiddetin önüne geçilmesi gibi konuları örnek gösterdi. Türkiye’nin 2023 hedeflerini de hatırlatan Najam, bu hedefe ulaşamamak için hiçbir sebebin olmadığını belirtti.

SABANCI: EKONOMİK BÜYÜME SOSYAL DEĞİŞİMLE PEKİŞTİRİLMELİ

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, şimdiye kadar gerçekleştirilen projelerden bahsederek, önemli mesafelerin kat ettiklerini söyledi. Yapılan bazı projelerin BM aracılığıyla dünyaya örnek olarak gösterildiğini aktaran Sabancı, bugün ki projenin öneminin ise çok ortaklı olması ve birlikte bir şeyler yapmanın söz konusu olması olarak anlattı. Sabancı, Türkiye’deki ekonomik büyümenin sosyal değişimlerle pekiştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, bütçelemelerde kadın eşitliği duyarlılığının getirilmesi önerisinde bulundu.

BAKAN ŞAHİN, 2 FİLMDEN ALINTI YAPTI

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, şimdi ortaklı ve işbirliği zamanı olduğunu vurgulayarak, uluslararası eylem ve söylemlere bakıldığında, yine Türkiye’deki gelişmelere bakıldığında Türkiye’nin ne kadar önemli dönüşümlerden geçtiğine dikkat çekti. Son dönemde gittiği 2 filmden alıntılar yapan Şahin, özellikle ABD eski Başkanları’ndan Abraham Lincoln’ün hayatının anlatıldığı ve ayrımcılığı konu edinen filmdeki ayrımcılığın altını çizerek, Türkiye’nin tarihinde böyle bir şeyin hiç yaşanmadığını dile getirdi.

Türkiye’nin geldiği noktayı önemsediklerini fakat yeterli bulmadıklarını ifade eden Şahin, insanlara eşit fırsatların verilmesi halinde neleri başarabildiğinin görüldüğünü söyledi. Özellikle kadına desteğe vurgu yapan Şahin, küçükte olsa verilen ekonomik destekle kadının özgüveninin arttığına işaret etti. Projenin ortak ayaklarının olmasının önemini yineleyen Şahin, bu işi bir Başbakan’ın, hükümetin ve bir kurumun yapamayacağını hep birlikte başarı sağlanabileceğini vurguladı.

BAKAN GÜLER’DEN VALİLERE TALİMAT

İçişleri Bakanı Muammer Güler de konuşmasında toplumsal adaletin sağlanması için olmazsa olmazlardan birinin de kadın erkek eşitliğinin sağlanması olduğunu belirterek, 6300 sayılı kanunla kadının yerel yönetimlerde faaliyette bulunmasının zorunlu hale getirildiğini ifade etti. Bugün ki projenin çok ortaklı olduğu için çok önemli olduğunu aktaran Güler, kadının toplumsal hayatta güçlendirilmesi için bu tür çalışmaların bu tür çalışmaların büyük önem arz ettiğini anlattı.

Bakan Güler, projenin uygulanabilmesi için de ilk adımı atarak, kürsüden bütün illerin valilerine seslendi. Valilere ve eşlerine projeye özel önem vermeleri talimatı veren Güler, projenin önemine dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.