Türkiye, Akçakale için BM’de destek arıyor

Türkiye, Akçakale için BM’de destek arıyor

Akçakale’ye Suriye tarafından yapılan saldırıyı uluslar arası areneya taşıyan Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne kınama açıklaması çıkarma çabasında.

Bu amaçla Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Ertuğrul Apakan ve çalışma ekibi önce BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’u ziyaret ederek Suriye için sabah saatlerinde yaptığı ancak çok da Türk tarafını memnun etmeyen açıklamasına daha fazla derinlik getirmesi talebinde bulundu. Bu talebe olumlu karşılık veren Ban, yaptığı yazılı açıklama ile Şam hükümetini sert bir dille eleştirdi.

Ban açıklamasında Türk halkı ve hükümetine başsağlığı dileklerini iletirken Suriye’deki krizin yalnızca Suriyeli değil bu ülkeye komşu devletlerin de güvenliğini tehdit eder boyuta ulaştığına dikkat çekti. Yaşanılan olayların bölgede tansiyonu yükselttiğine dikkat çeken Ban, askeri müdahalenin Suriye halkına daha fazla trajedi yaşatacağına vurguda bulundu.  Akçakale’nin vurulmasını Ban, artık Suriye’de yaşanılan krizin yalnızca Suriyelileri değil komşu ülkeleri de tehdit eder boyuta geldiğine işaret olarak gösterdi. Ban, Şam yönetiminden biran önce komşu ülkelerin sınır güvenliğine saygı gösterip ülke içinde yaşanılan şiddete de son vermesini istedi.

Ban’ın Akçakale için yaptığı ikinci açıklama dışında Büyükelçi Apakan bu defa BM Güvenlik Konseyi’nin bu ay başkanlığını yürüten Guetamala BM Daimi Temsilcisi Gert Rosenthal ile görüştü. Apakan, Konsey’in ekim ayı süresince başkanlığını yürütecek olan Büyükeçli Rosenthal’e Türkiye’nin Akçakale’ye yapılan saldırı sonrasında Suriye hükümetine yönelik Güvenlik Konsey’inden sert açıklama beklentisini iletti. Apakan, Türkiye’nin Şam’ı kınama açıklamasını yapması için de mektup sunmaya hazırlandığı öğrenildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.