THY yakında Sudan ve Güney Sudan’a ‘barış uçuşları’na başlayacak

THY yakında Sudan ve Güney Sudan’a ‘barış uçuşları’na başlayacak

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu New York’t Sudan Dışişleri Bakanı Ali Ahmed Karti ile görüştü. Davutoğlu görüşmede mevkidaşına THY’nin aynı seferde Hartum ve Juba’ya yapmayı öngördüğü ve ‘barış uçuşu’ olarak adlandırılan seferlerin yakında başlayacağı bilgisini verdi.

Görüşmede Sudanlı Bakan Karti’nin ise, Sudan-Güney Sudan ilişkileri hakkında Davutoğlu’na bilgi verdiği öğrenildi. Basına kapalı gerçekleştirilen toplantıda Katri ayrıca, ülkesinde son günlerde başlayan ekonomik tedbirlerin protesto edildiği ancak Sudan ekonomisini iyileştirmek için Türk yatırımcıların ülkesinde yatırım yapmalarını istediğini dile getirildiği vurgulandı.

Güney Afrika Cumhuriyeti Uluslararası İlişkiler ve İşbirliği Bakanı Maite Nkoana-Mashabane ile de biraya gelen Davutoğlu, görşmede daha çok ikili ilişkiler, BM Güvenlik Konseyi’nin reform edilebilmesi konularının ele alındığı öğrenildi. Diplomatik kaynaklardan elde edilen bilgiye göre Mashabane’nin Türkiye’nin özellikle Somali’deki yardım faaliyetlerini yakından izlediklerini ve takdir ettiklerini dile getirdiği aktarıldı. Güney Afrikalı Bakan, Türkiye’nin değerli yardımlarından dolayı Somali’nin istikrara kavuşmasından rahatsızlık duyan El Shabab’ın (Şahab) bu ülkede niye Türkleri hedef aldığını da gayet iyi anlayabildiğini dile getirdiği kaydedildi. Mashabane ayrıca en kısa zamanda Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini de dile getirdi.

BM Genel Kurul çaışmaları kapsamında Brezilya Dışişleri Bakanı  Luis Alberto Figueiredo Machado biraraya gelen Davutoğlu, iki ülke arasında önceden olduğu gibi yine uluslararası meselelerde yakın işbirliği içine devam etmek konusunda mutabık kaldıkları öğrenildi. Bakanlar bu çerçevede, 2010 yılı Mayıs ayında Türkiye ile Brezilya’nın İran’ın nükleer programına ilişkin olarak sağladığı anlaşmanın bugün gelinen aşamada kaçırılmış bir fırsat olarak görüldüğünü ve sırf bu anlaşmanın dahi Türkiye ile Brezilya’nın ortak yapıcı gücünü ortaya koyduğunu ifade ettiler.

Bakan Davutoğlu görüşmede Berazilyalı mevkidaşını da yeni görevinden dolayı tebrik etti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.