Suudi Kralı’ndan Lübnan’a 1 milyar dolar IŞİD yardımı

Suudi Kralı’ndan Lübnan’a 1 milyar dolar IŞİD yardımı

Suudi Arabistan Kralı Abdullah, kısa bir süre önce komşu Suriye’deki iç savaşın radikal IŞİD ve El Nusra Cephesi saldırılarıyla topraklarına sıçradığı Lübnan Ordusu’na 1 milyar dolarlık yardım yapma kararı aldı.

Suudi haber ajansı SPA, yardımı kraliyet ailesiyle yakın bağları bulunan eski Lübnan Başbakanı Saad el Hariri’nin açıkladığını yazdı. SPA haberinde, Kral Abdullah’la Cidde’deki yazlığında buluştuğunu duyurduğu Hariri’nin ağzından şu ifadelere yer verdi: “Kral, Lübnan ordusu ve milli güvenlik güçlerine, Suudi Arabistan’ın kardeş ülkesi Lübnan’ın güvenlik ve istikrarını muhafaza etme kabiliyetlerine destek olmak için 1 milyar dolar değerinde yardım yapılması talimatını verdi.”

Lübnan ordu güçleri ve radikal militanlar arasındaki çatışmalar ise önceki gün akşam saatlerinde ilan edilen bir günlük ateşkese rağmen militanların kontrolündeki Arsal civarında dün yeniden başladı. Bununla birlikte Lübnan’daki endişe verici silahlı temas 6. gününe girmiş oldu.

Yaklaşık 4 milyon nüfuslu Akdeniz kıyısındaki Lübnan da aynen iç savaşın 4. yılında devam ettiği komşusu Suriye gibi hassas etnik ve mezhepsel dengeler barındırıyor. Ülkede Müslüman toplumu (nüfusun yüzde 54’ü) Sünni ve Şii olarak iki eş kutuplu bir yapı arz ederken, gayrimüslim nüfus içerisinde en kalabalık grup yüzde 21’le Katolik Hıristiyan inançta Marunîlerden oluşuyor. Geriye kalan kesim içinde ise ana olarak Yunan Ortodoks ve Katolik kiliselerine bağlı Hıristiyanlarla, kökeni Şiiliğin bir kolu konumundaki İsmaili mezhebinde olan Dürzîler bulunuyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.