Suriyeli mülteci çocuk sayısı 1 milyona ulaştı

Suriyeli mülteci çocuk sayısı 1 milyona ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye’de devam eden iç savaş nedeniyle Suriyeli mülteci çocuk sayının 1 milyona ulaştığını açıkladı.

BM Çocuk Vakfı (UNICEF) tarafından yapılan açıklamaya göre ülkelerinden ayrılmak zorunda kalarak mülteci olan Suriyeli çocuk sayısının bir milyona ulaştığını duyurdu. Bir milyon çocuğun mülteci olmak zorunda kalmasını UNICEF, ‘‘Utanç verici dönüm noktası’’ olarak nitelerken, yaşanılan trajediye uluslar arası toplumun acilen daha fazla yardım ederek çare üretmesini istedi. Açıklamada ayrıca mülteci çocukları ‘‘masum nesiller’’ olarak tanımlayan UNICEF, ‘‘Bir milyon çocuğun mülteci olması sadece rakamsal bir ifade olmalı’’ dedi.

UNICEF İcra Direktörü Anthony Lake, ‘‘Bu çocukların kimileri sadece ülkelerinden, evlerinden değil anne ve babalarından da koparıldı. Bu gerçek belki yaşanılan korkunç durumu anlamamıza yardımcı olur’’ diye konuştu.

Lake ayrıca, insani yardım kuruluşların çocukların yaşadığı acıyı dindirebilmek için çalıştığını fakat  bu utanç verici dönüm noktasının Suriyeli miniklerin ihtiyaçlarını karşılamada başarısızlığının da bir kanıtı olduğunu söyledi. Lake, ‘‘Hepimiz Suriyeli çocukların bu durumunu vicdanlarımıza sorarak yaşanılan bu başarız durumu nasıl sonlandırabiliriz diye düşünmeliyiz’’ diye konuştu.

Suriyeli mülteci çocukların 740 bini 11 yaş ve altı

BM Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR), Suriyeli mülteci çocukların daha çok Lübnan, Ürdün, Türkiye, Irak ve Mısır’da olduğunu kaydetti. UNHCR, Suriyeli mülteci çocukların az sayıda da olsa Kuzey Afrika ile Avrupa’da bulunduğunu açıkladı.  

UNHCR rakamlarına göre mülteci olan çocukların 740 bini 11 yaş ve altı. Ürdün, Lübnan ile Irak’ta 3 bin 500 çocuğun ailelerinden koparılmış halde yaşam mücadelesi verdiği ve bunların, işçilik,  zorla evlilik ile cinsel sömürü, seks trafiği gibi tehlikelere karşı savunmasız kaldıklarına dikkat çekildi.

Suriye içinde de çocukların yaşadığı trajedi rakamlarla ifade edilmeyecek boyutta. UNICEF ile UNHCR verilerine göre Suriye de devam eden iç savaşta bugüne kadar 7 bin masum çocuk hayatını kaybetti. Yine iki kurumun ortak verilerine göre Suriye içinde evlerinden koparılan Suriyeli çocuk sayısı 2 milyon.

“Tehlikeden kaçmaya çalışan bu  masum nesil (çocuklar) refahları için değil sadece hayatta kalmaya çalışıyor” diyen BM Mülteciler Yüksek Komiseri António Guterres, “Suriye çocuklarını, gençliğini ve ailelerini kaybederek bütün toplum aslında geleceğini yitiriyor. Onlar sınırı aşarak yaşamları için daha az riskli olan ülkelere ulaşsa da yaşadıkları travma, depresif durumları aşabilmek için umuda ihtiyaçları var’’ dedi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.