Suriyeli Muhalifler, Cenevre katılım şartlarını açıkladı

Suriyeli Muhalifler, Cenevre katılım şartlarını açıkladı

Suriye’deki iç savaşın durudurulması için uluslararası toplumun Cenevre-2 müzakerelerinin yapılması yolunda sarf ettiği gayretleri desteklediklerini belirten Suriye Milli Koalisyonu Ahmed El Jarba, ancak bunun çözüme yönelik olması gerektiğini savundu. Jarba, Suriye’de 7 yerde kimyasal silah kullanıldığını araştırmak için sahada çalışma sürdüren Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun yeni çalışmasından dolayı memnuniyet duyduklarını söyledi.  

Kendilerinin Cenevre 1 konferansında alınan kararlara bağlı olduklarını belirten Jarba, yapılması planlanan Cenevre-2 için; ‘‘Zaman sınırlaması olmalı… Ülkedeki tüm yabancı grup ve güçlerin çekilmesi’’ diye konuştu.

New York’ta basın toplantısı düzenleyen Jarba, Cenevre görüşmelerine katılacaklarını söyledi. Cenevre’de yapılması öngörülen görüşmelerin demokrasiye geçişi hedefini açıkca ifade edilmesi yolunda olmasını isteyen Jarba, ‘‘Yoksa bu biraya gelme sadece birilerinin istediği üzerine rejim ile görüşmemiz şeklinde olmamalı’’ dedi.

Öncelikle zaman konusunda açık bir tarihin belirlenmesi gerektiğine işaret eden Jarba, ‘‘Görüşmelere başlamadan önce açıkca bizim talebimiz, ülkedeki tüm yabancı güç ve gruplar sınır ötesine çekilmesidir. Bize karşı savaşan Hizbullah, İranlı milisler, Iraklı milisler ile diğer tüm milislerin ülkeden çekilmesini istiyoruz. Ayrıca uluslararası toplumun bize garanti vermesini istiyoruz. Yine bir diğer isteğimizde Şam’ın banliyösü ile Halep’teki kuşatmaların kaldırılması.’’

Cenevre sürecinin başarısı için İran’ın özellikle Suriye’den çekilmesinin şart olduğunun altını çizen Jarba,  ayrıca Esed’in yönetimi geçici hükümete devretmesinin gerektiğini yineledi.

MUHALİFLERDE BÖLÜNME YOK

Geçtiğimiz günlerde Suriye’de Esed rejimine karşı mücadele eden El Kaide bağlantılı El Nusra örgütü ile birlikte radikal eğilimli olduğu ifade edilen en az 13 grubun Suriye Milli Koalisyonu’ndan ayrılması yönünde aldığı kararı Jarba, ‘‘Biz hiçbir zaman bu kimseleri Koasliyonun içinde görmedik ve kabul de etmedik.’’ dedi.

Koalisyon’un Suriye halkını temsil etmediği yolundaki eleştirileri kabul etmeyen Jarba, düzenlediği basın toplantısında kendilerinin Suriye’de demokratik, özgür, adil ve birleştirici bir çözüm olabilmesi için mücadele ettiklerini vurguladı.

Her türlü radikal ve aşırılığa karşı olduklarını yenileyen Jarba’ya bir gazetecinin “Suudi Arabistan’ın desteklediği ve muhaliflerin içinde bulunan aşırı gruplara da karşımısınız?” sorusuna koşullu cevap verdi. Jarba’nın cevabı şöyle oldu; ‘‘Biz hertürlü aşırı ve radikal unsurlara karşıyız. Bizim içimizde hiçbir aşırı kimse yok demiyorum ancak var olanlarla mücadele edebilmemizin yolu uluslararası toplumun bize daha fazla destek olmasıyla mümkün. Eğer bize yeterli uluslararası destek sağlanamazsa için muhaliflerin içindeki her insanı, her grubu sürekli olarak kontrol altında tutmamızın imkanı yok.’’  

Bir gazetecinin BM kimyasal ve biolojik silah kullanımını araştıran heyetin Suriye’de 7 yerde inceleme başlatmasını nasıl karşıladığı sorusuna Jarba, ‘‘Biz bundan memnuniyet duyarız.’’ şeklinde cevap verdi.

Muhalifler olarak kendilerinin Suriye içinde iki önemli noktada insani yardımların ulaştırılabilmesi için güvenli koridor sağladıklarını kaydeden Jarba, bunlardan ilkinin Şam banliyosü ikincisinin ise Halep’te olduğunu dile getirdi. Bu koridorlardan yiyecek ile içeceğin yanı sıra tıbbi malzemelerin de taşındığını dile getirdi.  

 

Bir gazetecinin Jarba’nın ABD Başkanı Barack Obama ile görüşüp görüşmediğine dair sorusuna ise, ‘‘hayır’’ diye cevap verdi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.