Suriyeli muhalifler, ABD ve Rusya’nın barış konferansı planına mesafeli

Suriyeli muhalifler, ABD ve Rusya’nın barış konferansı planına mesafeli

Washington ve Moskova’nın Suriye’deki iç savaşın taraflarını bu ay sonunda kadar düzenlenecek bir barış konferansında buluşturma çağrısına Suriyeli muhalifler şüpheyle yaklaştı.

Muhalifler, Esed’siz bir geçiş hükümeti kurulması konusunda garanti istiyor. Şam ise konferansa katkı sağlama konusunda Moskova’ya teminat verdi.

Suriye muhalefeti, ABD ve Rusya’nın ülkede iki yıldır süren iç savaşa siyasi çözüm bulmak üzere Beşşar Esed rejiminin de katılacağı uluslararası bir konferans düzenlenmesi planına sıcak bakmıyor. Muhaliflerin çoğu müzakerelere geçmeden önce Esed’in iktidarı bırakmasını şart koşuyor. ABD ve Rusya dışişleri bakanlarının önceki gün Moskova’dan yaptıkları iç savaşın iki tarafını da aynı masaya oturtacak konferans çağrısına muhalefetin ilk tepkisi olumsuz oldu. Suriyeli muhaliflerin çatı örgütü Suriye Milli Konseyi (SMK) henüz bu çağrıya resmi bir cevap vermezken, Konsey üyeleri ve muhalif komutanlar Esed’le müzakereye karşı olduklarını ifade etti. Muhalifler, bu ay sonuna kadar düzenlenmesi planlanan barış konferansının, Suriye Devlet Başkanı Esed veya rejimin kilit isimlerinin dahil olacağı bir geçiş hükümetini kabul etmeleri için diplomatik bir girişime dönüşmesinden endişe ediyor. SMK üyelerinden Samir Nashar, Reuters’a yaptığı açıklamada, “Herhangi bir karar vermeden önce (kurulacak geçiş hükümetinde) Esed’in rolünün ne olacağını bilmemiz gerekiyor. Bu noktanın muhalifleri müzakerelere çekmek için kasıtlı olarak boş bırakıldığına inanıyoruz. Resmi bir tutum belirlemiş değiliz, fakat muhalefetin, başında Esed’in olacağı bir hükümet konusunda görüşme yapmasının imkansız olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Muhalifler, Kerry’nin Moskova’da geçiş hükümetinde kimin yer alacağına Suriyelilerin karar vereceği yönündeki açıklamasından da endişeli. Daha önce kurulacak muhtemel hükümette Esed’in yer almaması şartını destekleyen Washington’ın bu tutumunu değiştirmesinden korkuyorlar. SMK üyelerinden Ahmed Ramazan, ABD ile temas halinde olduklarını ve Esed konusundaki tavırlarında bir değişiklik olmadığı konusunda taahhüt istediklerini söyledi. Esed güçlerine karşı savaşan silahlı muhalif grupları koordine eden Yüksek Askeri Konsey’in sözcüsü Kasım Saadeddin de, “Maalesef Suriye’de siyasi çözüm ihtimali kaldığını sanmıyorum. Diyalog için rejimle oturmayacağız. Esed’in kararlarının da Rusya’nın elinde olduğunu düşünmüyorum. Esed sadece İran’a bakıyor.” değerlendirmesinde bulundu. ABD ve Rusya’nın Suriye konusunda konferans düzenleme kararına Suriye rejiminden ise henüz bir tepki gelmedi. Ancak Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye hükümetinin konferansa katkı sağlama konusunda Moskova’ya teminat verdiğini açıkladı.

ESED’DEN İSRAİL’E CEVAP

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, İsrail’in geçen hafta Şam yakınlarındaki askeri hedefleri bombalamasına ilk tepkiyi dün verdi. Şam’da İran Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi ile görüşmesinin ardından basına konuşan Esed, “İsrail’in yaptığı saldırılar, İsrail’in ve ona destek veren bölge ülkelerinin ve Batı’nın Suriye’deki olaylara bulaştığını gösteriyor. Suriye halkının ve terörle mücadelede önemli başarılar gösteren ordusunun, ülkeyi saran terörün bir kısmı olan İsrail’in maceralarına karşı koymaya gücü yeter.” dedi. Ancak İsrail’e misillemede bulunup bulunmayacakları konusunda herhangi bir şey söylemedi. İranlı bakan Salihi ise, “Suriye, zafere ulaşmak için doğru yönde ilerliyor. Suriye’ye dış müdahaleyi kabul etmeyeceğiz.” diye konuştu. Öte yandan Suriye genelinde önceki geceden bu yana cep telefonu ile internet bağlantısının kesik olduğu bildirildi. Muhalif yapılanmalardan sorumlu Suriye Genel Devrim Konseyi (SRGC), başkent Şam’da da internet ve mobil telefon bağlantısının yanı sıra elektriklerin de kesik olduğunu kaydetti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.