Suriye’de ateşkes bitti

Suriye’de ateşkes bitti

Şam yönetiminin son haftalarda artan güç kullanımı Suriye’deki muhalifleri çileden çıkardı. Özgür Suriye Ordusu ateşkes anlaşmasına artık uymayacağını açıkladı.

Özgür Suriye Ordusu adına bir açıklama yapan sözcü Sami el Kurdi, Suriye halkını korumak için Şam’a bağlı askerlerle savaşacaklarını duyurdu. Reuters haber ajansına verdiği demeçte Kurdi, Kofi Annan planına artık tek taraflı uymayacaklarını bildirdi.

Haftasonu yönetim muhalifleri Şam’a bağlı en az 80 askeri öldürüldüğü bildirildi. Gözlemciler Suriye’de ateşkese iki tarafın da uymadığını rapor ederken, 25 Mayıs’da Hula’da 108 kişinin katledilmesinden sonra ülkede sular bir türlü durulmuyor.
Özgür Suriye Ordusu’nun açıklaması ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esed’in Pazar günü yaptığı konuşma altı maddelik Annan barış planının uygulanabilirliğine olan umutları da azalttı.

Bu arada Türkiye’de yapılan bir basın açıklaması ile Suriye İsyancı Cephesi adında yeni bir isyancı grubun kurulduğu bildirildi. Grubun sözcüsü Halid el Okla yeni grupta 12,000 militan bulunduğunu ve grubu, Arap ülkeleri ve uluslararası güçler tarafından Esed’in durdurulamaması üzerine kurduklarını söyledi.

Annan’ın Perşembe günü BM Güvenlik Konseyi’ne bilgi vermesi ve ardından Washington’a geçmesi bekleniyor. Rusya ve Çin, Suriye’de uçuşa kapalı bölge ya da tampon bölge oluşturulması gibi BM destekli Batı müdahalesine birçok kez karşı çıktığını deklare etti ve hala Şam’a destek mesajı vermeye devam ediyor.
Annan planının suya düşmesi uluslar arası toplumu da sıkıntıya sürükleyecek görünüyor. BM’de bir çözüm için sunulan tüm önerileri geri çeviren Rusya ile Çin’in uzlaşmaz tavrı çok uluslu bir planında Suriye’de hayata geçmesine engel oluşturuyor. Rusya ile Çin, BM Güvenlik KOnsey’ine gelen ve Esed yönetimini barış için zorlayacak her türlü yaptırıma karşı olumsuz tavır gösteriyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.