Suriye’de 50 kadar hedef vurulacak

Suriye’de 50 kadar hedef vurulacak

ABD’nin, müttefikleri ile birlikte Şam’daki kimyasal saldırıya karşılık olarak düzenlemeyi planladığı  askeri operasyonla ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. New York Times gazetesi, harekâtta 50 kadar hedefin vurulacağını yazdı. Habere göre Tomahawk seyir füzeleri ile vurulacak hedeflerin başında kimyasal saldırıyı yapan ordu birimleri yer alıyor. Katliamı komuta eden karargâhlar, saldırının düzenlediği roket bataryaları ile topçu birliği hedefler arasında. Listede, hava üsleri ve kontrol merkezleri ile konvansiyonel askerî hedefler de bulunuyor. Her hedefin iki ya da üç füzeyle vurulması bekleniyor.

ABD’nin, müttefikleri ile birlikte Şam’daki kimyasal saldırıya karşılık olarak Suriye’ye bir operasyon düzenleme ihtimali güçlenirken, ‘eli kulağında’ denilen harekâtla ilgili daha fazla detay ortaya çıkıyor. Amerikan New York Times gazetesi, ABD’li yetkililerin sınırlı ve dar kapsamlı olacağını belirttikleri harekâtta 50 kadar hedefin vurulacağını yazdı. Gazetenin, Amerikalı yetkililere dayanarak verdiği habere göre Tomahawk seyir füzeleri ile vurulacak hedeflerin başında binden fazla kişinin ölümüne yol açan kimyasal saldırıyı gerçekleştiren ordu birimleri yer alıyor. Katliamı komuta eden karargâhların, saldırının düzenlediği roket bataryaları ile topçu birliği vurulacak hedefler arasında. Listede, Rus yapımı helikopterlerin konuşlandırıldığı askerî hava üsleri ve kontrol merkezleri ile konvansiyonel askerî hedefler de bulunuyor. Her hedefin iki ya da üç füzeyle vurulması bekleniyor. Bu ise 1999’daki Kosova ve 2011’deki Libya operasyonlarına göre çok daha az güç kullanılacağı anlamına geliyor.

İki ya da üç gün sürmesi planlanan harekâtın, Esed rejiminin konvansiyonel gücünü belli oranda azaltması öngörülüyor. Ancak Suriye ordusunu felce uğratması beklenmiyor. Zaten Beyaz Saray da muhtemel operasyonla rejim değişikliği hedeflemediğini duyurmuş durumda. Fakat bazı Amerikalı Kongre üyeleri, sembolik mahiyette kalacak bir operasyonun, rejimin sivil halka karşı şiddet kullanımının önüne geçemeyeceğini ifade ederek daha kapsamlı bir müdahale olması gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar aksi halde Beşşar Esed’in dünyanın süper gücü karşısında ayakta kaldığı ve zafer kazandığı yönünde propaganda yapabileceği uyarısında bulunuyor.

HİZBULLAH MİSİLLEME YAPABİLİR

Ana saldırının muhtemel harekât için yeniden konuşlandırılan USS Mahan, USS Barry, USS Gravely ve USS Ramage adlı destroyerler tarafından gerçekleştirilmesi bekleniyor. Bu savaş gemilerinin her birinde iki düzine Tomahawk seyir füzesi bulunuyor. Tomahawklar, 1600 kilometreden hedeflere isabetli vuruş yapabiliyor. Bu gemilere yine Tomahawk taşıyan denizaltıların eşlik edeceği, Bahreyn’deki 5. Filo’da bulunan USS Nimitz ve Harry Truman adlı uçak gemilerinin de bölgeye gönderilebileceği ifade ediliyor. Amerika’nın müttefikleri İngiltere ve Fransa’nın da savaş gemileriyle destek vereceği kaydediliyor.

Operasyonla ilgili risklere de değinen NY Times, sivil kayıpların olabileceğine dikkat çekti. Gazeteye konuşan bazı yetkililere göre Esed safında savaşan Şii Hizbullah örgütü, bölgede misilleme amaçlı saldırılar düzenleyebilir. Rejim, Türkiye veya Ürdün’e karşı füze saldırısına girişebilir ve Suriyeli sivillere yönelik daha ağır bombardımanlar gerçekleştirebilir. Dolayısıyla uzmanlar, Obama yönetiminin uzun süreli bir harekât için de hazırlıklı olması gerektiğini düşünüyor.

SALDIRI İÇİN İSTİHBARAT RAPORU VE BM UZMANLARI BEKLENİYOR

Suriye’ye yönelik müdahalenin kesin zamanlaması bilinmiyor. Amerikan medyası bu gece yarısından sonra ilk füzenin ateşleneceğini iddia ediyor. Ancak kimyasal saldırıdan Esed rejiminin sorumlu olduğunu kesin olarak gösteren nihai Amerikan istihbarat raporunun tamamlanmasının beklendiği belirtiliyor. BM kimyasal uzmanlarının Suriye’deki varlığı da uluslararası askerî müdahale için bekleyişin sürmesinde etkili olan faktörlerden biri olarak gösteriliyor. Diğer bir faktör ise İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi’ne  (BMGK) sunduğu karar tasarısı. Dün Obama ile görüşen İngiltere Başbakanı David Cameron, Esed’in kınanmasını ve sivil halkın kimyasal silahlardan korunması için ‘gerekli önlemlerin’ alınması yolunda BMGK’dan yetki istedi. Ancak Esed’e destek veren Rusya’nın tasarıyı veto etmesine kesin gözüyle bakılıyor. BM yolunun kapanmasıyla da ABD’nin gönüllüler koalisyonuyla harekata başlayacağı değerlendiriliyor.

Washington Post gazetesinin haberine göre ABD istihbaratının elinde Esed güçlerinin, binden fazla insanın hayatına mal olan kimyasal silahların depolanması, füzelere monte edilmesi ve ateşlenmesine dair istihbarat var. ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın önceki gece kesin bir dille, Suriye yönetiminin kendi halkına karşı kimyasal silah kullandığı konusunda hiçbir şüphelerinin olmadığını söylemesinin arkasında da bu istihbari bilgilerin olduğu dile getiriliyor. Beyaz Saray’ın, kimyasal saldırıya ilişkin delilleri dünya ile bugün paylaşması bekleniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.