Suriye konferansı Cenevre’de bakanlar düzeyinde planlanıyor

Suriye konferansı Cenevre’de bakanlar düzeyinde planlanıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, tarafların katılımı kabul etmesi durumunda Suriye konferansının Cenevre’de yapılabileceğini söyledi.


İsveç’te yapılan Arktik Konsey toplantısına katılan Lavrov, burada Dışişleri Bakanı John Kerry ile bir araya geldi. Rus basınına değerlendirmede bulunan Lavrov, “Suriye konferansının Cenevre’de yapılması ile ilgili teklifi Kerry ile paylaştık…” dedi.


Rus bakan devlet ya da hükümet başkanları düzeyinden çok, bakan ve bakan yardımcıları düzeyinde toplantının yapılabileceğini görüştüklerini belirtti. Kremlin danışmanı Dmitri Peskov, toplantının format ve düzeyine bağlı olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de Cenevre toplantısına katılabileceğini belirtmişti.


Lavrov, Moskova’da 7 Mayıs’ta görüşmesinin ardından Suriye krizinin çözümü için uluslar arası bir konferansın acilen yapılması yönünde karar aldıklarını açıklamıştı. Kerry de değerlendirmesinde hükümet temsilcileri ve muhalefetin toplantıda yer alması gerektiğini kaydetmişti.


Cenevre’de planlanan yeni konferansın geçen yıl yapılan toplantının devamı niteliğinde olması öngörülüyor. Suriye hükümeti konferansa katılacağı yönünde Moskova’ya teyit verirken, muhalefetten henüz bir açıklama gelmedi.


Lavrov’a göre geçiş hükümetinin oluşması ve siyasi çözüm yönünde yol haritasının belirleneceği konferansa Suriye’nin komşuları İran ve Suudi Arabistan da katılmalı.


Lavrov, Rus istihbarat teşkilatının yakaladığı CIA ajanı ile ilgili konuyu Amerikalı meslektaşı ile görüşmediklerini de belirtti.


Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.