SMDK askeri yardım istedi ABD Cenevre’yi adres gösterdi

SMDK askeri yardım istedi ABD Cenevre’yi adres gösterdi

ABD dışişleri Bakanı John F Kerry, dün Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) heyeti ile New York’ta görüştü.

Kerry ile görüşmeye SMDK Başkanı Ahmed el-Carba önderliğindeki heyette Burhan Galyun ve Mişel Kilo yer aldı. ABD’nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcilik binasında gerçekleşen görüşme basına kapalı olarak yapıldı. Gazetecilere görüşme sonrası kısa bir açıklama yapan Kerry, Suriye muhalefeti ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini söyledi.

SMDK heyetinin Cenevre-2 Konferansının toplanması gereğine inandıklarını kaydeden Kerry, “Ben kendilerini çok olumlu buldum. Cenevre-2’yi güçlü bir şekilde destekliyorlar. Çalışmalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Kerry gazetecilerin soru sorma isteklerine ise olumlu cevap vermedi.

SMDK’dan Amerika’ya iki mesaj

SMDK Başkanı Carba görüşmeden sonra yaptığı yazılı açıklamada, Dışişleri Bakanı Kerry nezninde Amerika’nın Suriye’deki demokratik çabalara verdiği  destekten dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdiğini söyledi. Toplantıda Kerry’e iki mesaj ilettiğini belirten Başkan Carba, bunlardan ilikinin Suriye’de durumun her geçen gün daha da kötüye gittiği ve Amerika ile uluslar arası camianın ülkede politik geçişte desteklerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Carba, ‘‘Hemen hemen her ülke bu durumu kabul ediyor. Suriye halkının büyük bir çoğunluğunun istediği demokrasi ancak Amerika’nın liderlik ve öncülüğünde mümkün. Acılar artıyor, durum kötüye gidiyor ve zaman bizim lehimize değil’’ dedi.

Carba, Kerry’e ilettiğini söylediği ikinci mesajının da, ‘‘Esad rejiminin kimyasal silahlardan misket bombalarına kadar değişen birçok ağır silahı gelişigüzel kullanarak askeri zafer peşinde’’ olduğunu iletti.

Rejimin siyasi bir çözümü kabul edene kadar kendilerini koruyabilmeleri için araçlara sahip olmaları gerektiğine işaret eden Başkan Carba, ‘‘ABD’nin taahhüdü ve hızlı bir şekilde kendimizi ve sivilleri korumak adına SMDK’ya askeri yardımı genişletmesi gerekiyor’’ dedi.

Amerika’nın muhaliflere yeterli askeri yardım yapmamasındaki kaygıları anladığını Kerry’e ilettiğini belirten Carba, ancak koalisyonun (muhaliflerin) Suriye’de dini veya etnik köken ne olursa olsun yüzde yüz kapsayıcı demokrasiye bağlı kalacaklarına dair teminat verdiğini aktardı.  

Suriye’de demokrasinin kaybetmemesi için Amerika’nın doğrudan desteğine ihtayaç duyduklarının altını ısrarla çizen Carba, terörizmin her türlüsüne karşı ve totaliter ya da dini temellere dayalı bir devlet anlayışını da kabul etmediklerini ifade etti.

SMDK New York’taki temaslarını BM üye ülkeleri ile sürdürdü

SMDK heyeti New York’taki temaslarını, Kerry ile görüşmelerinin ardından Almanya’nın BM Daimi Temsilcisi Peter Witting’in öncülüğünde BM üyesi bazı ülkelerin temsilcileri ile biraraya gelerek sürdürdü.

Almanya Misyonundan yapılan açıklamada, toplantıda SMDK heyetinin Suriye’deki gelişmelere ve uluslararası toplumdan beklentilerine ilişkin üye ülkelere bilgi verdikleri belirtildi.

Toplantıda konuşma yapan Alman Büyükelçi Witting’in de Suriye’deki soruna diplomatik çözüm bulunması gerekliliğine işaret ederek Cenevre-2’nin önemini vurguladığı kaydedildi.

SMDK heyeti bugün, BM Güvenlik Konseyi üyeleriyle de gayrı resmi toplantıda biraraya gelecek.

Kerry için de muhalifler için de ilkler yaşandı

Dışişleri Bakanı Kerry, BM Güvenik Konseyinde Afrika’ya ilişkin oturuma başkanlık etme ve BM Genel Sekreteri Ban Ki mun ile görüşmek için BM’ye bakan olduktan sonra ilk resmi ziyaretini dün yaptı.

SMDK ise ABD ve BM’ye ilk kez başkanlık düzeyinde ziyaret gerçekleştirdi.

Rusya: Bize görüşme talebi gelmedi

Öte yandan Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, SMDK heyeti ile neden Rusya’nın görşmediği sorusuna, “bize böyle bir istek gelmedi” diye cevap verdi. Büyükelçi Çurkin, Suriye’de devam eden krizin çözümü için de vakit kaybedilmeden Cenevre 2 konferansının yapılması gerektiğini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.