Skandal ile ABD Büyükelçisi’ne tepki ABD basınında yankı uyandırdı

Skandal ile ABD Büyükelçisi’ne tepki ABD basınında yankı uyandırdı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, bakan ve bakan oğullarının ismi karıştığı yolsuzluk-rüşvet skandalının ‘‘uluslararası güçlerin’’ ve ‘‘yerel işbirlikçilerinin’’ olduğu yolundaki çıkışı ile ABD’nin Ankara Büyükelçisi için sarf ettiği sözler Amerikan basınında geniş yankı uyandırdı.

 

New York Times, Washington Post başta olmak üzere irili ufaklı birçok gazetenin yanı sıra televizyon kanalları yolsuzluk olayaların ABD Büyükelçisi’nin de dahil edilmesi üzerine gelişmelere geniş yer verdi.

 

NBC televizyon kanalı Başbakan Erdoğan’ın Ordu’da yaptığı konuşmasından kesitler vererek, hükümete karşı uluslararası bir tezgahın olduğunu söylediğine işaret etti. Haberde, rüşvet skandalının patlak vermesinden bu zamana İstanbul Emniyet Müdürü başta olmak üzere bugüne kadar 70’den fazla polis şefinin görevinden alındığına işaret eden NBC, hükümetin bu icraatının arkasında polislerin Gülen Hareketi ile ilişkisi olduğu şüphesine yönelik yapıldığı savunuldu. NBC televizyonu ayrıca polislerin rüşvet skandalının patlak vermesininden sonra görevden alınmalarının ”ülkede yolsuzluğun üstünün örtülmeye çalışılması olarak yorumlandı’’ diye yazdı.

 

NBC ayrıca Türkiye genelinde emniyet binalarına muhabirerin girmesinin de yasaklandığına dikkat çekti.

 

New York Times (NYT) gazetesi ise, Türkiye’de ortaya çıkan ve başbakanın yakın çevresi ile işadamlarının isimlerinin karıştığı yolsuzluk olayını hükümet yanlısı dört gazetenin olayda Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Büyükelçisi’nin olduğu yolunda haberlere imza attığını yazdı. Büyükelçi’nin hakkında ileri sürülen iddiaları yalanlayarak Büyükelçi Francis Ricciardone’nin, ‘‘Amerika Birleşik Devletleri devam eden yolsuzluk soruşturmasıyla hiçbir ilgisi yoktur. Haberlerde ileri sürülen iddialar yalan ve iftiradır” diyerek kendisini savunduğunu okurlarına duyurdu.

 

Türk Dışişleri Bakanlığı sözcüsünün ABD Büyükelçisi’nin ülkeden gönderilmesi gibi bir çalışmanın olmadığı ve Ricciardone’nin açıklamasının yeterli bulunduğunu belirten NYT, iki müttefiğin arasında muhtemel olabilecek bir gerginliği bastırmaya çalıştığını ifade etti.

 

Amerika’nın Sesi (VOA) ise, Kadiköy’de polis ile göstericilerin çatışmasını yazdı. Polisin göstericilere yine biber gazı sıktığını belirtilen haberde, protestocuların Erdoğan hükümetinin istifa etmesini istediğini okurlarına aktardı. VOA, altı ay önce yaşanılan ve ülke geneline yayılan Gezi Parkı gösterilerinde 6 kişinin öldüğü, 8 binden fazla kişinin ise yaralandığını ifade etti.

 

Washington Post (WP) ise Büyükeleçi Ricciardone için ‘‘Hükümet destekçisi’’ olarak tanımladığı Yeni Şafak gazetesinin, ‘‘Bu ülkeyi terk et’’ başlığı altında verdiği habere dikkat çekti. AP haber ajansının haberini internet sitesine taşıyan WP, Ricciardone’nin hakkında ileri sürülen iddialara twitter hesabından cevap verdiği ve suçlamaları kesin dille reddettiğine vurgu yapdı. WP, Yeni Şafak gazetesinin hükümete karşı düzenlenen yolsuzluk operasyonunda İsrail’in de işbirliği içinde olduğu iddiasında bulunduğuna işaret etti. WP, geçtiğimiz yaz Gezi Parkı protestocularına sert muamalede bulunan polise hükümetin sahip çıkarak övgüde bulunduğunu ve olaylara neden olarak Erdoğan hükümetinin o dönem de olayların arkasında uluslararası güçlerin olduğu yolunda savunma yaptığına dikkat çekti.

 

WP ayrıca İstanbul emniyet müdürü ile üst düzey polis memurlarının görevden alınmalarını ‘‘skandalın üstünün örtülmesi olarak kamuoyu tarafından algılanıyor’’ şeklinde ifade etti.  

 

El Cezire televizyon kanalı da izleyicilerine dün İstanbul’da hükümet karşıtı yapılan protestoları aktardı. Ünlü televizyon kanalı haberinde, hükümetin ülke tarihinin en büyük skandalına adının karışmasından dolayı zor zamanlar yaşadığı ve olayda iki bakan oğlu ile birlikte 24 kişinin tutuklandığını bildirdi. Ünlü haber kanalı onlarca polisin skandalın ortaya çıkmasından sonra görevlerinden alındığı ve bunun da yolsuzluğun üstünün örtülmesi olarak değerlendirildiğini söyledi.

 

Al Arabiya ise okurlarına ‘‘Hükümet 25 polis şefini daha görevden aldı’’ başlığı ile okurlarına haberi taşıdı. Erdoğan’ın skandalın ortaya çıkarılmasını ‘‘kirli oyun’’ olarak değerlendirdiğini belirten Al Arabiya, ‘‘Başbakan operasyonun arkasında ‘uluslararası grupların’ ve ‘karanlık ittifakların’ olduğunu söyleyerek polise karşı tasfiyeye devam edileceği işaretini verdi’’ diye yorumladı.

 

İstanbul Emniyet Müdürü olarak atanan Selami Altınok’un ilk iş olarak gazetecilerin emniyete giremesini yasakladığını yazdı.

 

CNN Uluslararası haber kanalı ise AK Parti ile Gülen arasında artan rekabet olduğunu savunarak, Erdoğan’ın bakanlar ile oğullarının isimlerinin geçtiği yolsuzluk olayına tepkisinin çok sert olduğunu duyurdu. Erdoğan’ın skandal olay için ‘‘çok çok kirli operasyon’’ diye tepki gösterdiğini belirten ünlü haber kanalı, Başbakan’ın yolsuzluğun olup olmadığı yolundaki sorulara cevap vermediğini ifade etti. CNN, Erdoğan’ın ABD Büyükelçisi’ni de konuşmasında hedef alarak, ‘provokatif’ diye çıkıştığını ve ‘‘Eğer görev kapsamının dışına çıkarsa ülke de tutmak zorunda değiliz’’ şeklindeki sert çıkışına dikkat çekti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.