Senatör  Menendez, muhaliflerin silahlandırılması için teklif verdi

Senatör Menendez, muhaliflerin silahlandırılması için teklif verdi

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel’in, Suriyeli muhaliflerin silahlandırılması ihtimalini yeniden değerlendirdiklerini açıklamasının ardından New Jersey eyaletinin federal Senatörü Robert Menendez, Kongre’ye bu yönde yasa teklifi sundu.

Yasa tasarısını sunan Senato’nun Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Demokrat Senatör Robert Menendez, Esed güçleriyle savaşan muhalif gruplardan güvenilirliği belirlenmiş olanlara silah verilmesini istedi. Menendez, önceki gün yaptığı yazılı açıklamada Suriye’deki iç savaşta kimyasal silah kullanıldığı yönündeki haberlerin, ABD’nin artık acilen bir girişim yapması gereğini artırdığını belirtti. Amerikalı senatör, “Esed rejimi bizi, her seçeneği değerlendirmeye mecbur bırakan bir kırmızı çizgiyi geçmiştir. Dünyadaki en büyük insanlık krizi Suriye ve çevresinde oluşuyor, ABD artık ibreyi muhalefet gruplarından yana  çevirmek ve özgür bir Suriye kurmak için bir rol üstlenmelidir.” dedi. Tasarının yasalaşması için önce komiteden geçmesi, daha sonra Kongre’nin alt ve üst kanadı Temsilciler Meclisi ve Senato’da kabul edilmesi ve ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanması gerekiyor. ABD, şu ana kadar Suriye’deki iç savaşta muhaliflere sadece silah dışı yardımda bulundu. Obama yönetimi, Suriye’de Libya’daki gibi askeri müdahale seçeneğine sıcak bakmıyor.

Dış İlişkiler Komitesi’nde gelecek hafta görüşülecek olan teklif, omuzdan ateşlenen yerden-havaya MANPAD füzelerinin isyancılara verilmesini yasaklıyor. Sovyetler Birliği’nin 1979 yılında Afganistan’ı işgal etmesinden sonra ABD, Sovyet ordusuna karşı çarpışan Afgan mücahitlere omuzdan ateşlenen Stinger füzeleri vermiş, Sovyetlerin yenilgisinde önemli rol oynayan bu silahlar daha sonra El Kaide gibi örgütlerin eline geçmesiyle ABD ve müttefikleri için ciddi sorun olmuştu

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.