Rusya, ABD’den Guantanamo’yu kapatmasını istedi

Rusya, ABD’den Guantanamo’yu kapatmasını istedi

Rusya Dışişleri Bakanlığı İnsan Haklarından Sorumlu Yetkilisi Konstantin Dolgov, ABD’den Guantanamo cezaevini bir an önce kapatmasını istedi.

Rus heyetinin söz konusu cezaevini ziyareti ile ilgili bilgi veren Dolgov, “Rus heyetinin, Guantanamo cezaevine gerçekleştirdiği ziyaret Moskova’yı tekrar şuna inandırdı: Bu cezaevi bir an önce kapatılmalı. Bu cezaevinde insan hakları en kaba şekilde ihlal edildi ve edilmeye devam ediyor.” eleştirisinde bulundu.

Ocak 2013’de Rusya Parlamentosu alt kanadı Duma Uluslar arası İlişkiler Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov da, Guantanamo ve CIA’in Amerika’daki gizli üslerinde ciddi ölçüde insan hakları ihlalleri yapıldığını savunmuştu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Ocak 2012’de hazırladığı 100 sayfalık bir raporda, Guantanamo mahkumlarına yönelik işkenceler gerekçesiyle Washington’u eleştirmişti.

Rus basınına göre, Guantanamo cezaevinde bulunan yaklaşık 150 mahkûmdan biri Rusya vatandaşı Ravil Mingazov (47). Amerikan istihbaratı, Mingazov’un Pakistan’da terörist kampında eğitim aldığı sırada yakalandığını iddia ediyor. Rus basını, 2002 yılından bu yana Rus vatandaşına konuyla ilgili hiç bir resmi suçlama yapılmadığına ve herhangi bir soruşturma işleminin yürütülmediğine işaret etti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.