Rus Kommersant gazetesi: Eski CIA ajanı önemli şifreleme sistemini biliyor

Rus Kommersant gazetesi: Eski CIA ajanı önemli şifreleme sistemini biliyor

Rus Kommersant gazetesi, halen Moskova’nın uluslararası Şeremetyovo Havaalanı’nda bulunan eski CIA ajanı Edward Snowden’in çok önemli şifreleme sisteminin bildiğini belirtti.

Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Snowden’in Şeremetyovo’da transit bölgede bulunduğunu, Amerika’ya iade edilmeyeceğini açıklamıştı.

Son zamanlarda CIA hakkında ilginç iddialar ortaya atan Snowden, 2009’da Londra’da düzenlenen G20 zirvesindeABD ve İngiliz istihbaratının konuk ülke üyelerinin telefonunu dinlemeye ve yazışmalarını ele geçirmeye çalıştığını öne sürmüştü. Snowden, Amerikan istihbaratının Google, Microsoft, Apple ve başka IT şirketlerinin kullanıcılarının şahsi bilgilerine ulaşabildiğini belirtmişti.

Kommersant’a konuşan ABD Ulusal Güvenlik Konseyi’ndeki bir kaynak, eski CIA ajanının önemli şifreleme sistemini bildiğini iddia etti. Kaynak, “Burada konu onun çaldığı belgelerle ilgili değil. İletilen bilgilerin nasıl şifrelendiğini ve gizli bilgilerin ele geçirilmesi için hangi teknik aletlerin kullanılmasını biliyor. En önemlisi ise Ulusal Güvenlik Ajansı’nın iç ağlarındaki en zayıf noktaları detaylı şekilde tarif edebilir.” şeklinde konuştu.

Kommersant’a göre, ABD Senatosu İstihbarat Komisyonu Başkanı Dianne Feinstein, Rusya ve Çin’in bu hikayede kilit rol oynadığını iddia etti.

Rus gazetesine konuşan Amerikan kaynaklar, Snowden’in iade edilmemesinin MoskovaWashington hattında olumsuz sonuçlar doğuracağı hususunda uyarıda bulunuyor. ABD Dışişleri Bakanlığı’na yakın bir kaynak, Moskova’ya yönelik daha sert tedbirler alacakları yönünde uyardı.

Kommersant’a göre, ABD mercileri konuyla ilgili Moskova’daki meslektaşlarıyla sık sık görüşmeler yapıyor. Pazartesi günü FBI başkanı Robert Mueller, Rus resmi iç istihbaratı FSB Başkanı Aleksandr Bortnikov’u 2 kere aradı. İki ülke diplomatları konuyla ilgili sıkı temas halinde.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.