Reyhanlı saldırısına dünya tepkili

Reyhanlı saldırısına dünya tepkili

Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamalara ilişkin tepkiler gelmeye devam ediyor.

ABD: Amerika Birleşik Devletleri Dışileri Bakanı John Kerry, Hatay’ın Reyhanlı ilçesine yapılan bombalı saldırıyı kınayarak Türkiye’nin yanında olduklarını belirtti. Kerry adına bakanlıktan yapılan açıklamada, Amerika’nın bu zor zamanda müttefiki olan Türkiye’nin yanında yer aldığı belirtildi. Açıklamada Kerry’in kişisel olarak da göreve geldiğinden bugüne kadar Ankara ile yakın işbirliğine azami önem verdiği belirtilerek, Bakan adına, ”Türkiye Dışişleri Bakanı benim için en önemli muhataplardan bir olduğu bu son üç aydaki görüşmelerimizin neticesinde ortadadır. Ümidimiz, yaralıların biran önce iyileşmesi ve olayda hayatını kaybedenlerin ailelerine de başsağlığı dileriz.” ifadeleri yer aldı.

NATO:  NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen patlamaları kınadıklarını belirtti. Saldırı sonrasında NATO’dan yapılan açıklamada ”Çok sayıda kişinin ölmesine ve yaralanmasına neden olan saldırıları kınıyorum.” dedi. Rasmussen, ”Bu alçak saldırı sivil insanların hayatlarının tamamen hiçe sayıldığını ortaya koymuştur. Müttefikimiz Türkiye ve Türk halkı ile tam bir dayanışma içindeyiz. Ölenlerin aileleri ve sevenlerine başsağlığı diliyor, yaralananların acısını paylaşıyoruz.” sözlerine yer verdi.

BM: Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde yapılan bombalı saldırıyı kınadı. BM Genel Sekreterli makamından yapılan yazılı açıklamada, Ban Ki-mun’un 40’dan fazla insanın öldüğü ve 100 kadar da yaralının olduğu bomba yüklü arabalarla Reyhanlı ilçesine yapılan saldırıyı ‘şiddetle kınamaktadır’ ifadeleri kullanıldı.

ISESCO: İslam Eğitim, Bilim ve Kültürel Organizasyonu (ISESCO), Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki saldırıyı kınadı. ISESCO, yayımladığı yazılı açıklamada, Reyhanlı ilçesinde 43 kişinin hayatını kaybettiği, 100’den fazla kişinin de yaralandığı terör saldırısını kınadığını belirtti. Açıklamada, “Terör saldırısı, Suriye halkına karşı yürütülen savaşın sahasını genişletmeyi ve bölgede istikrarsızlık yaratmayı hedefliyor” ifadelerine yer verildi. İslam İşbirliği Teşkilatı’na (İİT) bağlı olarak 1978’de kurulan ISESCO’nun merkezi Fas’ta bulunuyor.

AVRUPA PARLAMENTOSU: Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz, Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki saldırıyı kınadı. Schulz, yazılı açıklamasında, “Müttefik, ortak ve AB üyeliğine aday bir ülke olan Türkiye’nin yanındayız” dedi. Reyhanlı’daki patlamaların şiddeti ve yaşanan can kayıplarının derinden şoke edici olduğunu belirten Schulz, kurbanların yakınlarına başsağlığı ve Türk halkı ve makamlarına destek mesajı verdi.

ALMANYA: Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, Reyhanlı’da meydana gelen patlamaları kınadı. Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Westerwelle, kurbanların yakınları gibi  üzüntü içinde olduklarını, yaralılara acil şifalar dilediklerini belirtti.

BAE: Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde 40’tan fazla masum insanın ölümüne ve yaralanmasına neden olan bombalı saldırı kınadı. BAE Dışişleri Bakanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, “BAE, masumların ölümüne neden olan bu suçu şiddetle kınıyor.” denildi. Açıklamada BAE’nin hükümeti ve halkı ile Türkiye ile dayanışma içerisinde olduğu belirtildi.

BELÇİKA: Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, saldırılara ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, “alçakça saldırı” haberinin şok edici olduğunu belirterek masum sivillere yönelik bu eylemin kabul edilemeyeceğini vurguladı. Reynders, ölenlerin yakınlarının ve yaralıların acısını paylaştığını ve Türkiye halkı ve hükümetiyle tam dayanışma içinde olduğunu belirtti.

İRAN: İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Seyyid Abbas Erakçi de Reyhanlı’daki “insanlık dışı ve vahşi” saldırıyı kınadığını belirtti. Sivil ve masum insanları hedef alan cinayetlerin dünyanın her yanında şiddetle kınandığını belirten Erakçi, olayda hayatını kaybedenlerin yakınları ile Türkiye hükümeti ve halkına başsağlığı dileğinde bulundu. Erakçi, terörizmle mücadelede bütün ülkelerin sorumlu olduğu, bölge ve dünya ülkelerinin bu konuda işbirliğine gitmesi gerektiğini kaydetti.

LÜBNAN: Lübnan’daki Müstakbel Partisi milletvekili Ahmed Fetfet ise “Reyhanlı’daki patlamalar, Esed rejiminin Suriye krizini bölge ülkelerine taşıma girişimidir” dedi. Fetfet, patlamaların, Esed’in Suriye krizini civar ülkelere taşıma tehdidinin ardından gerçekleştiğine dikkati çekti. Reyhanlı’daki patlamaların, Suriye’nin, iç savaş bahanesiyle 1976’da Lübnan topraklarındaki mevcudiyeti sırasında meydana gelen patlamalarla benzerlik gösterdiğini ileri süren Fetfet, “Lübnan, Suriye krizine dahil oldu. Esed rejimi şimdi de Türkiye’yi bu bataklığa çekmeye çalışıyor” ifadesini kullandı.

AZERBAYCAN: Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, Reyhanlı ilçesindeki çifte saldırıyı sert şekilde kınadı. Bakanlığın Basın Sözcüsü Elman Abdullayev, “Biz terörün bütün çeşitlerine karşıyız ve terör faaliyetlerini kınıyoruz. Kardeş ülke Türkiye’deki terör olayları bizi derinden etkiledi. Hatay’ın Reyhanlı ilçesindeki patlamaları şiddetle kınıyoruz. Terörden çok çekmiş bir ülke olarak, kardeş ülkenin acısını paylaşıyoruz. Ve saldırı sonrası hayatını kaybedenlerin ailesine başsağlığı mesajlarımızı iletiyoruz” ifadelerini kullandı.

MISIR: Diplomatik kaynaklar, Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, resmi bir ziyaret için Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Davutoğlu’nu arayarak başsağlığı dileklerini ilettiklerini söyledi.

KKTC: KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Reyhanlı’daki patlamalara ilişkin, “Terörle bir yere varmak, anavatanımız Türkiye’yi yıldırmak, doğru yolundan döndürmek mümkün değildir. Türkiyemiz güçlüdür ve sorunlarını mutlaka aşacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

YUNANİSTAN: Yunanistan Dışişleri Bakanı Dimitris Avramopulos resmi bir ziyaret için Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan Davutoğlu’nu arayarak başsağlığı dileklerini ilettiklerini söyledi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.