Putin’den efsane KGB ajanına 90. doğum günü kutlaması

Putin’den efsane KGB ajanına 90. doğum günü kutlaması

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, eski Sovyet istihbaratı KGB’nin Hollanda asıllı efsane ajanı George Blake’in 90. yıldönümünü kutladı.


İngiltere istihbaratında görev yapan Sovyet gizli ajanı, Soğuk Savaş yıllarında Batı’nın Sovyetler Birliği’nin telefon konuşmalarını gizlice dinleyen bir yeraltı tüneli ortaya çıkarmıştı. Daha sonra SSCB’ye kaçan ajana Georgi İvanoviç Behter ismi verildi ve bugün Rusya Dış İstihbaratı Servisi SVR’in emekli Albayı olarak Moskova’ya yakın bir yazlık evinde yaşıyor.

Putin, Blake’in 90. yıldönümü vesilesiyle gönderdiği tebriğinde, “Saygıdeğer Georgi İvanoviç! Sizin doğum gününüzün 90. yıldönümünü candan kutluyorum. Siz güçlü, cesaretli ve profesyonel insanlardan birisiniz. Tüm koşullarda siz dayanıklılık, sorumlu ve gergin çalışma ve ciddi sınava yönelik hazırlılığınızı ortaya koydunuz. Ve her zaman verilen görevleri başarılı şekilde yerine yetirdiniz. Siz ve sizin meslek arkadaşlarınız dünyada barışın muhafaza edilmesi, güvenliğin ve stratejik dengenin sağlanması için muazzam katkıları oldu. Bu çalışmalarınız dışarıdan insanlar için fark edilmeyen işler, ama çok önemli çalışma en yüksek şükran ve saygıyı hak ediyor. Size sağlık ve her şeyin iyi olması dileğini arzu ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Blake, 1922 yılında Hollanda’nın Rotterdam şehrinde Yahudi asıllı bir Mısırlı ailede dünyaya geldi. 17 yaşında Hollanda’yı işgal eden Nazilere karşı direnişçi harekatına katıldı. 1943 yılında Nazilerle mücadele etmek için İngiltere’ye kaçtı. Ve gönüllü olarak İngiliz donanmasında hizmet etmeye başladı. Bir yıl sonra İngiltere istihbaratında Hollanda masasında göreve başladı.

İkinci Dünya Savaşı sona erince istihbarat adına Hollanda’ya aktarıldı. Daha sonra Blake, İngiltere’nin SSCB masasında görev aldı. Doğu Almanya’daki Sovyet askeri birlikleriyle ile ilgili gizli bilgiler için Hamburg’a geçti. Orada Rusça öğrendi. Daha sonra İngiliz istihbaratı MI6’ın talimatıyla Rusça kurslarına gönderiliyor ve SSCB’ye yönelik istihbarat çalışmalarında faal görevler aldı. MI6 Blake’i Kore’ye gönderdi. Kore’de Sovyet sınırına yakın bölgede gizli askeri bilgilerle uğraşırken kendisini Kore Savaşı’nın içinde buldu. Kuzey Kore’ye esir düştü.

Kuzey Kore’de 3 yıllık esir hayatında komünizmi benimsedi. 1951’de Kore subayı aracılığıyla KGB ajanlarıyla temasa geçerek gönüllü olarak işbirliği yapmaya hazır olduğunu belirtti. Esirlikten sonra MI6 ajanını Almanya’ya gönderdi. Blake, Sovyet istihbaratına İngiltere ile ilgili gizli bilgi ve İngiliz ajanların isimlerini sızdırdı.

Sovyet istihbaratına en büyük katkısı ise Doğu ve Batı Berlin arasında yeraltında gizli bir tünelle ilgili bilgileri Moskova’ya aktarması oldu. Tünel, Almanya’daki Sovyet birliklerinin telefon konuşmalarını dinlenmesini sağlayacaktı. Moskova, İngiliz istihbaratının 1953 yılında inşa etmek istediği gizli tünelden haberdar olarak karşı operasyon düzenledi. KGB telefon görüşmelerinde yalan bilgiler sızdırmaya başladı. 1956 yılında KGB tüneli sözde tesadüf inşaat çalışması olarak ortaya çıkardığını duyurdu ve olay o dönem büyük siyasi yankı uyandırmıştı.

1959 yılında Komünist blokunda yer alan Polonya’nın en üst düzey istihbarat yetkililerinden Mihail Golenvski, Batı’ya kaçarak başka gizli bilgilerle birlikte Blake’in SSCB adına çalıştığını ihbar etti. Lübnan görevinden başka bir “gizli görev” adıyla acilen Londra’ya çağrıldı ve tutuklanarak 42 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 4 yıl sonra arkadaşlarının yardımıyla cezaevinden kaçmayı başaran Blake, 1965 yılında Berlin üzerinden SSCB’ye geçti. İstihbarat Albayı görevi verilen Blake, önemli Sovyet madalyalarla onurlandırıldı. İngiltere’de ilk evliliğinden üç çocuğu olan Sovyet ajanı eşinden boşanarak, Moskova’da tekrar evlendi ve bir oğlu oldu. Sovyetlerin dağılmasına rağmen Blake, basına yaptığı konuşmalarında “Ben Komünizme inanıyorum!” diyerek demeçler veriyor. Efsane ajan SVR’nin emekli maaşıyla yaşıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.