Putin: Rusya-ABD ilişkileri istihbarat skandallarından önemli

Putin: Rusya-ABD ilişkileri istihbarat skandallarından önemli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, CIA eski çalışanı Edward Snowden’in Rusya’da geçici siyasi sığınma başvurusu ile ilgili basın mensuplarının sorularını cevapladı. Çita kentinde incelemelerde bulunan Putin, “Uluslar arası ilişkiler, istihbarat servislerinin skandallarından daha önemli.” değerlendirmesinde bulundu.

 

Snowden, geçici siyasi sığınma almak için Rusya Federal Göçmen Servisi’ne resmi başvurusunu yaptı. 23 Haziran’dan bu yana Şeremetyova Havaalanı’nda transit bölgede sıkışıp kalan CIA eski çalışanının başvurusunun sonuçlanması en az 2-3 hafta daha alacak.

 

Rusya’nın Snowden’e ülkede bulunduğu süre içerisinde Rusya-ABD ilişkilerine zarar verecek herhangi bir faaliyette bulunmamasını istediklerini kaydeden Putin, “O genç bir adam, biz onun nasıl bir karar aldığını ve gelecek yaşamını nasıl planladığını bilmiyoruz. Bu onun seçimi…” dedi. Rus lider, Snowden’in Rusya’da uzun süre kalmayı planlamadığını da hatırlattı.

 

Rusya-ABD arasında ilişkilerin geliştirilmesine yönelik çabaları olduğunu kaydeden Putin, “Biz diğer ülkelerin hareket ettiği gibi yapamayız. Biz özgür bir ülkeyiz ve dış politikamız da bağımsız. Biz Snowden’i Rusya-ABD ilişkilerine zarar verecek herhangi bir davranışta bulunmaması konusunda uyardık.” ifadelerini kullandı. Putin insan haklarına yönelik çalışmalarla Amerikan karşıtı faaliyetlerin ayırt edilmesi gerektiğini de vurguladı.

 

Federal Göçmen Servisi’nden Vladimir Voloh Interfax’a yaptığı açıklamada, Snowden’in istemesi durumunda 3 yıllık bir dönemin ardından Rusya vatandaşı da olabileceğini belirtti. Geçici siyasi sığınma başvurusu yaptığı için Snowden’in ABD’ye iadesinin mümkün olmadığını ifade eden Voloh, özgür hareket edebilecek bir statü için 3 aylık bir süre gerekebileceğine dikkat çekti.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.