Polisin Taksim’e müdahalesi İnsan Hakları Örgütü’nden tepki çekti

Polisin Taksim’e müdahalesi İnsan Hakları Örgütü’nden tepki çekti

Taksim’deki protestolara polisin sert müdahalesi İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) tepkisine neden oldu. Örgüt açıklamasında, polisin sert müdahalesinin sorunun barışçıl yollardan çözümüne darbe olarak değerlendirildi.

HRW açıklamasında, ‘‘Türk hükümetinin kararı ile Taksim Meydanı’ndaki barışçıl protestoculara karşın binlerce çevik kuvvet polislerinin gözyaşartıcı gaz ile müdahalesi hükümet ile protestocular arasında barışçıl bir diyalog çabalarını da ortadan kaldırmıştır’’ dedi.

HRW’nin Türkiye masasına bakan Emma Sinclair-Webb gönderdiği yazılı açıklamada, ‘‘Taksim’deki binlerce göstericiye gözyaşartıcı gaz ile müdahale bu krizi sonlandırmaz’’ diye hükümeti uyardı.

Webb Türk yetkililerin protestocular ile masaya oturarak sorunu çözmesini önerdi ve, ‘‘Eğer Türkiye insan haklarına saygılı ülkeler arasında yer almak istiyorsa polisin bu acımasızlığını durdurmalı’’ dedi.

Taksim’deki gelişmeleri gün içinde yakınen takip ettiklerini belirten HRW, polisin göstericilere müdahalesinden sonra eylemcilerin taş ve molotofkektey ile karşılık verdiğini söyledi. HRW ayrıca portestocuların çoğunlukla barışçıl kişilerden oluştuğunun da altını çizdi. Müdahale sonunda bazı göstericilerin yaralandığını açıklayan HRW, bölgedeki hastanelerden kaç kişinin tedavi aldığını da açıklama metninde ifade etti.

Webb, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmasını da eleştirdi. Webb,  ‘‘Başbakan’ın sabah yapmış olduğu konuşma gözyaşartıcı gazına yeşil ışık yakmaktı’’ diye değerlendirdi.

HRW, bugün Taksim’deki olaylardan sonra polisin 70 kişiyi gözlatına aldığını açıkladı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.