Obama ile Ruhani telefonda görüştü

Obama ile Ruhani telefonda görüştü

Başkan Barack Obama Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile görüştüğünü söyledi. Bu iki ülke liderleri arasında 34 yıl sonra yapılan ilk görüşme oldu.

 

Basın mensuplarına açıklama yapan Obama, “Az önce İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ruhani ile görüştük. İran nükleer programı hakkında anlaşmaya varılması için son günlerde gösterilen çabalar hakkında konuştuk.” dedi.

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda İran nükleer programı hakkında söylediklerini Cumhurbaşkanı Ruhani’ye aynen tekrar eden Obama, sürecin ve başarılı olmasını önleyecek ciddi engeller olmasına rağmen kapsamlı bir çözüme ulaşabileceklerini vurguladı.

 

Dışişleri Bakanı John Kerry’den İran hükümeti ile bu yöndeki diplomatik gayretlerin sürdürmesini istediğini ifade eden Obama, Birleşmiş Milletler’de İran Dışişleri Bakanı’nın da bulunduğu toplantılarda yapıcı görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi. Obama, kendisi ve Ruhani’nin ilgili yetkililere çözüme ulaşmak için P5+1 ülkeleri ile hızlı bir şekilde çalışmaya devam etmeleri direktifi verdiğini dile getirdi.

 

Obama ayrıca bu süreçte İsrail dahil ABD’nin bölgedeki diğer müttefikleri ile yakın işbirliğini sürdüreceklerini vurguladı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.