Obama, direnen Kongre’ye karşı İsrail’den destek istedi

Obama, direnen Kongre’ye karşı İsrail’den destek istedi

Suriye’ye askeri harekat için Amerikan Kongresi’nin desteğini almakta zorlanan ABD Başkanı Barak Obama, İsrail ve İsrail lobisinden yardım istedi.

ABD’nin muteber gazetelerinden The New York Times’ta yer alan habere göre Obama’nın ricası üzerine İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu birkaç Amerikalı senatörü de telefonla aradı. İsrail’in ABD’nin işlerine bu kadar müdahil olması ise Yahudi grupları böldü. ABD’de faaliyet gösteren en etkili Yahudi lobi kuruluşlarından Amerika-İsrail Kamu İşleri Komitesi (AIPAC), Obama’nın Suriye’ye yönelik askeri harekatına destek vermesi için Kongre’ye bugün 300 üyesini göndereceğini açıkladı.

Gazeteye konuşan İsrailli yetkililer, Obama’nın Netanyahu’dan destek isteyip istemediği konusundaki soruları cevapsız bırakırken, büyük bir açmazla karşı karşıya olduklarını, ABD’nin planladığı bir saldırı kararına müdahil olmak istemediklerini ancak Obama’nın yardım istemesi durumunda reddedemeyeceklerini belirtti. Kongre’deki oylamanın Yahudi lobilerinin çabası neticesi olumlu çıkmasının ardından, ABD’nin askeri harekat sonrası büyük bir krizle karşılaşması durumunda faturanın İsrail ve Yahudi lobilerine çıkabileceğinden endişe eden İsrailliler, Kongre’de kuvvetli lobiye rağmen olumsuz bir karar çıkması durumunda da ‘kaybeden tarafta’ görünecekleri uyarısı yapıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.