NYT: Türkiye ve Mısır, Arap Baharı’nın hercümercinde ittifak arıyor

NYT: Türkiye ve Mısır, Arap Baharı’nın hercümercinde ittifak arıyor

Amerikan New York Times gazetesi, ‘İslami eğilimli’ hükümetler tarafından yönetilen Ortadoğu’nun iki Sünni ülkesi Türkiye ve Mısır’ın Arap Baharı’nın ortaya çıkardığı hercümerç ortamında bölgede jeopolitik kaymalara sebebiyet verecek bir ittifak arayışına girdiklerini yazdı.

Gazete analizinde Türkiye’nin, sınırında devam eden Suriye’deki iç savaşa, Mısır’ın ise içinde bulunduğu politik ve ekonomik problemlere rağmen kurmaya çalıştıkları ittifakın Arap Baharı’nın oluşturduğu depremin enkazı üzerinden yükseldiğine işaret edildi.  

Devrik lider Hüsnü Mübarek’in son yıllarında iki ülke ilişkileri ekonomik alanda hızlı ilerleme göstermiş, ancak siyasi ve diplomatik alanlarda sınırlı kalmıştı. İki ülke arasında 2007 yılında imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması ile ekonomik ilişkiler her yıl katlanarak artmıştı. Bu yıl sonunda iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Ayrıca yine Mübarek rejiminin son yıllarında iki ülke bakanlarını bir araya getiren Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey oluşturulmuştu.

Geçtiğimiz ay AK Parti olağan kongresine katılan Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, Konsey toplantılarına devam edilmesi yönünde Türk liderlerle görüş birliğine varmıştı. Bu amaçla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok sayıda bakan kasım ayı başında Mısır’a gelerek Konsey toplantısını gerçekleştirecek. İki ülke arasındaki ilişkiler, Türkiye’nin geçtiğimiz ay Mısır’a 2 milyar dolarlık bir ekonomik yardım paketi açıklaması ve düzenlenen ortak askeri tatbikatla da yeni bir boyut kazanmıştı. Önümüzdeki dönemde iki ülkenin vizelerin kaldırılması konusunda da önemli adımlar atması bekleniyor. Uzmanlar, başta Suriye iç savaşı ve İran olmak üzere bölgede devam eden pek çok krizden dolayı iki ülkenin birbirine ihtiyaç duyduğunu, iki ülkede iktidarda olan İslamî eğilimli hükümetlerin de muhtemel bir ittifakın oluşmasını kolaylaştırdığını belirtiyor.  

“İttifak rekabete dönüşebilir”

New York Times’a göre Türk-Mısır yakınlaşmasına Türkiye’de laik geleneğe sahip kesimler ile Mısır’da ise Türkiye tarzı bir demokrasinin önlerine konmasına karşı çıkan bazı radikal kesimler itiraz edebilir. Amerikan Üniversitesi öğretim görevlilerinden Cemal Sultan, iktidardaki Müslüman Kardeşler içinde de, Türkiye konusunda bir ayrışma yaşandığını öne sürüyor. Sultan’a göre hareket içindeki muhafazakâr kesimler kendilerini Erdoğan’ın partisinden daha dindar olarak görüyor.

AK Parti kongresine katılan Hamas lideri Halit Meşal, Erdoğan’ın sadece Türkiye’nin değil tüm İslam dünyasının lideri olduğunu söylemişti. Ancak gazete, Mısır’ın içinde bulunduğu ekonomik ve siyasi krizi aşması durumunda iki ülkenin kolaylıkla rakip duruma gelebileceğini de iddia ediyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.