NYT: Suriyeli muhaliflere Türkiye üzerinden CIA silah gönderiyor

NYT: Suriyeli muhaliflere Türkiye üzerinden CIA silah gönderiyor

New York Times (NYT) gazetesi Amerikan Merkezi İstihbarat Dairesi’nin (CIA) Türkiye sınırından Suriye’deki direnişcilere silah sevkiyatı yaptığını yazdı. Gazete CIA’nın silah sevkyatını üstlendiğini anck finansmanının da Suudi Arabistan, Katar ile Türkiye tarafından karşılandığını ileri sürdü.

Amerikalı ve Arap diplomatlara dayandırılan haberde Türkiye’de koğuşlanan bir grup CIA ajanlarının görevi gönderilen silahların hangi isyancı gruplara verileceğini belirlemek olarak ifade edildi. CIA, Suriyeli muhaliflere temin edilen silahların özellikle El-Kaide’nin eline geçmemesi konusunda son derece titiz çalıştığı da belirtildi.

CIA ajanları Suriyeli muhaliflere gönderilen silahları son bir kaç haftadır yönlendiriyor. Sınır üzerinden muhaliflere otomatik tüfekler, RPG silahları, cephane ve tanksavarlar gönderildiği haberde iddia ediliyor. Yine silahların gönderilmesinde Suriyeli Müslüman Kardeşler örgütü de aracılık ettiği ileri sürülüyor.

Suriye Ulusal Konseyi, son aylarda Türkiye üzerinden muhaliflere silah gönderildiğini birkaç defa dile getirmişti. NYT gazetesinin haberinde ayrıca Türkiye üzerinden Suriyeli muhaliflere silah gönderildiği yönündeki iddiaları Ankara’nın reddettiğini de yazdı.

Gazetedeki haberde yer alan başka bir ayrıntı da CIA ajanlarının uydu vasıtası ile elde ettikleri Suriye ordusuna ait bilgileri (fotoğraf vb) muhaliflerle paylaştığını yazdı. Yine haberde iddia edilen bir başka CIA faaliyeti olarak Suriyeli muhalifleri istihbarat sağlama ve toplama konularında da eğitim verdiği dile getirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.