Mısır’ın ilk sivil Cumhurbaşkanı Mursi oldu

Mısır’ın ilk sivil Cumhurbaşkanı Mursi oldu

Mısır’da geçtiğimiz haftasonu yapılan cumhurbaşkanlığı seçimini Müslüman Kardeşler’in adayı Muhammed Mursi’nin kazandığı resmi olarak da ilan edildi. Mursi’nin zaferi ile Mısır ilk defa bir sivil Cumhurbaşkanı’na kavuşmuş oldu.

Yüksek Seçim Kurulu Başkan Faruk Sultan, seçimin ikinci turunda eski General Ahmed Şefik’e karşı yarışan Muhammed Mursi’nin cumhurbaşkanlığının tescil edildiğini söyledi.

Mursi’nin zaferinin tescil edilmesinin ardından Tahrir Meydanı’nda kutlamalar başladı. Ülkenin birçok şehrinde küçük çaplı kutlamalar yapılırken Tahrir Meydanı’nda onbinlerin çoşkusu uluslar arası medyanın da ilgi odağı oldu.

Mısır’da cumhurbaşkanlığı seçimini Hürriyet ve Adalet Partisi adayı Muhammed Mursi’nin kazanması, ülke tarihinde birçok ilkleri de beraberinde getirdi.

Mısır’da krallığın yıkılmasının ardından cumhurbaşkanlığı koltuğuna sırasıyla oturan Muhammed Necip, Cemal Abdülnasır, Enver Sedat ve Hüsnü Mübarek, askeri kariyerlerinden cumhurbaşkanlığına geçiş yapmıştı.

Mısır’ın Şarkiye vilayetinden olan ve iki dönem milletvekilliği yapan Muhammed Mursi ise mühendislik alanında akademik kariyere sahip.

Mursi’nin cumhurbaşkanlığını kazandığına dair açıklamayı ülkedeki bazı yayın organları, ”Dört askerden sonra cumhurbaşkanı olan sivil İslamcı” başlığıyla okuyucularına duyurdu.

Bu arada, Mısır’ın son iki cumhurbaşkanı da Munifiye’den çıkmıştı. Sedat ve Mübarek, Münifiye doğumlu iki cumhurbaşkanı olurken, seçimde yarışan Mursi ve Şefik’in Şarkiye vilayeti nüfusuna kayıtlı bulunmaları, Mübarek sonrası ilk cumhurbaşkanın Şarkiye’den çıkmasını kesinleştirmişti.

Mursi 5 bin yıllık Mısır tarihinde demokratik ve şeffaf seçimler sonucu ilk kez
cumhurbaşkanlığını kazanan kişi oldu. 1928 yılında kurulan Müslüman Kardeşler de ilk defa iktidara geldi.

Öte yandan, Tahrir Meydanı’nda toplanan binlerce kişi Mursi’nin zaferini kutlarken, seçimi kaybeden Ahmet Şefik’in sonucu evinde öğrendiği bildirildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.