Mısır’dan Türkiye’ye sert yanıt: Türk Büyükelçisi istenmeyen adam

Mısır’dan Türkiye’ye sert yanıt: Türk Büyükelçisi istenmeyen adam

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Türkiye ile diplomatik ilişkilerin düzeyini düşürdüklerini ve Türk Büyükelçiden de ülkeyi terk etmesini istediklerini bildirdi. Bunun üzerine Türkiye Dışişleri Bakanlığı Mısır ile ilişkilerin maslahatgüzar seviyesine indirildiğini duyurdu. Mısır’ın büyükelçisi Abderahman Salaheldin ‘istenmeyen adam’ ilan edildi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı bugün Mısır Dışişleri Bakanlığına çağrılarak Mısır’ın Ankara’daki temsil düzeyinin Maslahatgüzar seviyesine indirildiği ve kendisinin de “istenmeyen adam” ilan edildiği bildirilirken, en geç 29 Kasım 2013 tarihi itibarıyla ülkeyi terk etmesi istendi.

Bu gelişme üzerine, uluslararası ilişkilerin temelini oluşturan mütekabiliyet ilkesi çerçevesinde, Mısır’ın Türkiye’deki geçici Maslahatgüzarı Dışişleri Bakanlığına çağrılarak ilişkilerin Maslahatgüzar düzeyine indirildiği ve daha önce istişareler için Türkiye’den ayrılan Mısır’ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin’in “istenmeyen adam” ilan edildiğinin bildirildiği anlatılan Dışişleri açıklamasında şöyle denildi:

“Üzüntü duyduğumuz bu durumun tarih önündeki sorumluluğu, Mısır’da 3 Temmuz darbesinin olağanüstü şartlarında işbaşına gelen geçici yönetime aittir. Herhalükarda, Türk ve Mısır halkları arasında tarihten gelen köklü ilişkiler ve kardeşlik bağları her zaman ve her şartta baki kalacaktır. Dost ve kardeş Mısır’ın en kısa zamanda istikrar ve demokrasiye kavuşmasını ve akabinde, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin normale dönmesini temenni ediyoruz.”

Mısır, Türk Büyükelçiden ülkeyi terk etmesini istedi

Mısır Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Bedr Abdelatti, bugün yaptığı açıklamada ayrıca Ankara’yı Mısır’da istikrarsızlığı yaymak isteyen örgütlere destek vermekle suçladı. Söz konusu örgüt ile ilgili isim verilmezken, açıklamada Müslüman Kardeşler ve devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi kastedildiği ifade ediliyor. Abdelatti açıklamasında, Türkiye’nin “Mısır’ın çıkarlarına karşı halkın görüşünü etkilemeye çalıştığını ve ülkede istikrarsızlık oluşturmaya çalışan grupların görüşmesine destek verdiğini” iddia etti. Mısır, Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’yı ‘İstenmeyen kişi’ ilan etti.

‘Ümit ediyorum ilişkilerimiz tekrar rayına oturur’

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Mısır Hükümeti’nin bugün Türkiye’nin Mısır Büyükelçisi’ni ülkeyi  terk etmesi çağrısında bulunmasını değerlendirerek “Ümit ediyorum ilişkilerimiz tekrar rayına oturur” dedi. Gül “Bu konuda fazla bir şey söylemek istemem. Olağanüstü bir dönem var. Türkiye ile Mısır arasındaki bu durum geçici konjektürel bir durumdur. Mısır’ın demorkasiye geçmesini temenni ederiz. Türkiye ve Mısır Akdeniz’in iki yakasında bir elmanın iki yarısı gibidir. Güneyde Mısır gibi büyük bir devlet, kuzeyin de Türkiye gibi büyük bir devlet vardır. Tarih boyunca çok önemli ilişkilerimiz olmuştur. Mısır’da olup bitenlerden çok üzüldük. Ümit ediyorum, bu ilişkiler ileride tekrar rayına oturur” ifadelerini kullandı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.