Mısır’da gösteriler öncesinde hayat felç oldu

Mısır’da gösteriler öncesinde hayat felç oldu

Günlerdir devam eden benzin kuyruklarının hayatı felç ettiği Mısır’da 30 Haziran’da yapılması planlanan ‘temerrüd’ (isyan) sloganlı hükümet karşıtı büyük gösteriler öncesi halk marketlere hücum etmeye başladı.

Raflar süratle boşalırken, en büyük talebi temel gıda maddeleri görüyor. Mısır’ın ilk demokratik lideri Muhammed Mursi’nin iktidara gelişinin birinci yıldönümü olan 30 Haziran’da muhalefet ülke genelinde büyük gösteriler düzenlemeye hazırlanıyor. Muhalif partiler, sivil toplum kuruluşları, eski rejim mensupları ve medyanın da ağırlıklı olarak desteklediği gösterilerle Mursi’ye görevden el çektirilmesi hedefleniyor. Mursi’ye destek veren Müslüman Kardeşler, bazı Selefi gruplar ve ılımlı İslami parti mensuplarının da sessiz kalmayacaklarını açıklaması tansiyonu daha da artırıyor.  Ordu ve polisin sadece kamu kurumlarını ve hassas bölgeleri koruyacağını açıklaması ise Mursi karşıtları ve taraftarları arasında kanlı çatışmaların yaşanabileceği endişelerini gündeme getiriyor. Dün yaşanan benzer çatışmalarda 2 kişi ölürken, 200’den fazla kişi de yaralandı.

‘Demokrasimiz tehlikede’

Artan siyasi tansiyon ile birlikte yaşanan ekonomik krizin vurduğu ülkede aylardır süren ucuz benzin ve mazot krizinden sonra normal benzinde de sıkıntı yaşanması benzin istasyonlarının önünde yüzlerce metre kuyrukların oluşmasına sebep oluyor. Yaşanan tüm ekonomik sıkıntılara rağmen halk 30 Haziran’da başlayacak ve bir hafta sürecek gösterilerin çatışmaya dönüşmemesini istiyor. Mursi’nin görevini bırakması durumunda ülkede yaşanacak bir otorite boşluğunun daha da tehlikeli olacağını ifade eden Mısırlılar, bazı grupların özellikle orduyu göreve getirmeye çalıştığını, bunun için de zemin hazırladıklarının altını çiziyor. Mursi de halka hitap ettiği dünkü konuşmasında ülke siyasetindeki kutuplaşmanın ülkenin “olgunlaşmamış demokrasi tecrübesini” tehdit ettiğini ve bütün bir Mısır’ı “felç ve kaos haline” sürükleyebileceğini söyledi.

Halkın karşısına cumhurbaşkanı olarak değil “ülkesi için endişelenen bir Mısır vatandaşı” olarak çıktığını söyleyen lider, 1 yıllık idaresi döneminde bazı hatalar yaptığını da kabul etti, devlet kurumlarında “radikal ve hızlı” reformlar yapma sözü verdi.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.