Lavrov, Suriye’de iyimser; sürece Türkiye de dahil oluyor

Lavrov, Suriye’de iyimser; sürece Türkiye de dahil oluyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinin çözümü için Cenevre konferansının toplanması konusunda iyimser olduklarını, dış oyuncular Türkiye, BM Güvenlik Konseyi Daimi üyeleri ve Arap Birliği’nin de hazırlık çalışmalarına dahil olacağını söyledi.

 

Merkez TV kanalına açıklamada bulunan Rus Bakan, Suriye konferansına dış katılımlarla ilgili kararın 25 Kasım’da Rusya, ABD ve BM arasında yapılacak görüşmede netleşeceğini kaydetti. Moskova’nın İran’ın da toplantıya katılması yönündeki talebine ABD karşı çıkıyor.

 

Cenevre 2’nin hazırlıkları ile ilgili bir dizi problem olduğuna değinen Lavrov, “Yine de Cenevre 2’nin toplanması konusunda iyimserim. Kasım sonunda ABD, Rusya ve BM Suriye özel temsilcisi Lahdar İbrahimi’nin de katılacağı bir hazırlık toplantısı olacak. Buraya Arap Birliği, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve Türkiye’nin temsilcileri de katılacak.” bilgisini verdi.

 

Suriye toplumundan tüm tarafların yer alacağı, krize doğrudan ya da dolaylı etki eden dış oyuncuların katılımı ile bir konferans planladıklarını kaydeden Rus Bakan, “Biz bu dairenin genişlemesi gerektiğine inanıyoruz. Maalesef geçen yıl Suriye’de farklı grupları desteklemelerine rağmen İran ve Suudi Arabistan zirveye katılmamıştı…” eleştirisi getirdi. Lavrov, İran’ın Şii dünyanın, Suudi Arabistan’ın da Sünni dünyanın lideri gibi olduğuna dikkat çekti.

 

İslamiyet’in tüm branşlarının temsil edilmesinin önemine değinen Rus bakan, Şii ve Sünni İslam arasında ayrışmanın sadece Orta Doğu değil, bölgenin dışına taşabilecek bir güvenlik tehdidi oluşturacağı uyarısı yaptı.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.