Lavrov: Cenevre 2 muhalefet yüzünden gecikiyor

Lavrov: Cenevre 2 muhalefet yüzünden gecikiyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye krizinin çözümü için planlanan Cenevre-2 konferansının muhalefet yüzünden geciktiğini söyledi.

 

AGİT Genel Sekreteri Lamberto Zannier’i kabul eden Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov düzenlenen basın toplantısında, “Biz pratik konular, tarih ve diğer noktalarda anlaşmaya varamadık. Suriye muhalefeti konferans davetini herhangi bir ön koşul olmadan kabul etmeye hazır değil…” dedi.

 

Konferansa katılmak için muhalefetin bir çok ön koşul ortaya koyduğunu belirten Lavrov, “Bunlar bilinen şartlar. Esed’i gönderelim, sonra konuşalım diyorlar. Bir kez daha söylemek isterim ki bu talep, herhangi bir önkoşul olmadan Cenevre’de ikinci bir uluslararası konferans toplanması konusunda Rusya ve ABD’nin sağladığı mutabakatla çelişiyor…” eleştirisi getirdi.

 

Mayıs ayında ilk kez toplanılması planlanan Cenevre-2 Kasım sonuna ertelenmişti. Geçiş hükümetinde Esed’in varlığı konusunda mutabakat sağlanamaması nedeni ile Cenevre-2 çıkmaza girdi. Moskova, Suriye yönetimi ve muhalefetten temsilcilerin katılacağı gayriresmi ön toplantı yapacağını açıkladı.

 

ERDOĞAN RUSYA’YI ELEŞTİRMİŞTİ

 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gün İsveç Başbakanı Fredrik Reinfeldt’le birlikte düzenlediği basın toplantısında Suriye lideri Beşşar Esed’in de yer aldığı bir geçiş hükümetini Suriye muhalefetine kabul ettirmeye çalıştığı için Rusya’yı eleştirmişti.

 

Rusya Dışişleri Bakanı’nın ‘Suriye’deki muhaliflere Esed’li bir geçiş hükümetini kabul edeceksiniz’ çağrısında bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, “Bakın Cenevre-2’yi destekliyoruz. Bizde ‘ipe un sermek’ diye bir şey vardır. Ön kabulleri bırakın, gelin masaya oturun” ifadesini kullanmıştı.

 

Erdoğan, “Rusya Dışişleri Bakanı bir açıklama yaptı. Tekrar bir erteleme kararı verildi. Niye? Suriye’deki muhaliflere siz Esed’li bir geçiş hükümetini kabul edeceksiniz diyorlar. Siz şunları şunları kabul edeceksiniz diyorlar. Gelin masaya oturun. Ön kabulleri bırakın. Orada neler konuşulacaksa, ona göre bu adımların atılması gerekir diye düşünüyorum.” eleştirisi getirmişti.

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı basın sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç ise yaptığı açıklamada Suriye’de özellikle militanların kontrolünde olan bölgelerde insani durumun her geçen gün kötüye gittiğini söyledi.

 

BM raporlarına göre 6,5 milyon yerlerinden edinilen insan olduğunu ve 9,3 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaçları olduğunu kaydeden Lukaşeviç, 2,4 milyon kişinin de Suriye’nin komşu ülkelerine göç etmek zorunda kaldığını belirtti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.