Kırgısiztan Parlamentosu, Rus askeri üs ve donanımlarıyla ilgili protokolü kabul etti

Kırgısiztan Parlamentosu, Rus askeri üs ve donanımlarıyla ilgili protokolü kabul etti

Kırgızistan parlamentosu, Kırgızistan ile Rusya hükümetleri arasında imzalanan ve ülkedeki Rus askeri üs ve donanımlarıyla ilgili anlaşmayı kabul etti.
    
Parlamento’da, Rus askeri ve donanımlarıyla ilgili statüsüyle faaliyetini belirleyen protokol, oy çokluğuyla kabul edildi.
    
Savunma Bakan Yardımcısı Zamir Suyerkulov, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, söz konusu anlaşmanın 29 Ocak 2017 yılında yürürlüğe gireceğini söylerken, anlaşmanın 2032 yılına kadar geçerli olacağını ve gerektiğinde 5’er yıl uzatılabileceğini belirtti.
    
Suyerkulov, Issık Göl eyaletinde Balıkçı kentinde Rusya’nın kullandığı askeri alandan kira alınmayacağını ve Issık Göl’ün de kullanım alanının metrekaresine kira olarak 0,1 ABD senti alınacağını ifade etti.
    
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 20 Eylül tarihinde Kırgızistan’a yaptığı ziyaret sırasında, Rusya’ya ait askeri üs ve donanımlarıyla ilgili iki ülke arasında askeri işbirliği protokolü imzalanmıştı.
    
Rusya, Kolektif Güvenlik Anlaşma Örgütü çerçevesinde Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e 20 kilometre mesafede yaklaşık bin askerin görev yaptığı hava üssünün yanısıra, Issık Göl eyaletinde askeri test alanı, Çuy eyaletinde deniz haberleşme düğüm merkezi ile Celalabad eyaletinde sismik istasyonu bulunduruyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.