Kerry: Roketlerin nereden fırlatıldığını biliyoruz

Kerry: Roketlerin nereden fırlatıldığını biliyoruz

Dışişleri Bakanı John Kerry Suriye konusunda alınması muhtemel kararlar ilişkin bir basın açıklaması yaptı. Kimyasal silah konusunda ellerinde kesin kanıtlar olduğuna işaret eden Kerry, roketlerin nereden ne zaman fırlatıldığını ve nereye düştüğünü bildiklerini söyledi

Suriye’nin Ortadoğu’daki en büyük kimyasal silah programına sahip ülke olduğuna dikkat çeken Kerry, Esed rejiminin bu yıl bu silahları defalarca kez kullandığını da bildiklerini ifade etti.

Suriye’de alınacak kararların Amerikan halkı ile paylaşılması gerektiğini ifade eden Kerry, “Başkan Obama ve ben bu konunun doğrudan Amerikan halkıyla tarışması gerektiğine inanıyoruz. Bu bizim sorumluluğumuz.” şeklinde konuştu. Bunun bir sonucu olarak istihbari bilgilerin gilzi olmayan bölümünü paylaştıklarını ifade eden Kerry, Bu bilgilerin ilgili birimlerce tekrar tekrar gözden geçirildiğini dile getirdi.

ABD geçmişte Irak’ta kimyasal silah iddiları üzerine bu ülkeye askeri harekat yapmış ancak daha sonra söz konusu iddiaların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıkmıştı. Bu olaya göndermede bulunan Kerry, “Bu, Irak deneyiminden çok daha dikkatli şekilde yapıldı. Geçmişi tekrarlamayacağız.” dedi. Kerry insanların kendi kararlarını verebilmeleri için istihbari bilgileri paylaştıklarına dikkat çekti.

Rusya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde engellemelerine de değinen Kerry, ABD Kongresi, müttefik ülkeler ve en önemlisi Amerikan halkı ile bu konuyu paylaşmaya devam edeceklerini, ABD’nin kendi kararını kendi belirlediği zamanda alacağını dile getirdi.

Kerry ayrıca Suriye’de 21 Ağustos’ta yaşanan kimyasal saldırıda en az bin 429 kişinin öldüğünü söyledi. Bunlardan 426’sının çocuk olduğunu belirtti.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.