John Kerry’nin önceliği Suriye

John Kerry’nin önceliği Suriye

Dışişleri Bakanı John Kerry, görevine atanmasından sonra bu ayın sonundan başlayacak Avrupa ve Ortadoğu turu kapsamında Mart başında yapması öngörülen Türkiye ziyaretinde Suriye krizine odaklanacak. Bu çerçevede Kerry’nin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ı iktidarı bırakmaya ve bir geçiş dönemini kabul etmeye ikna edecek yeni önerileri ortaya koyması bekleniyor.

John Kerry geçtiğimiz günlerde yaptığı bir açıklamada Esad’ın tutumunu değiştirmek için bazı şeylerin yapılabileceği inancını dile getirmişti. Kerry,  Esad ile ilgili fikirlerine ilişkin ayrıntılı bilgi vermemekle birlikte Esad’ı ikna amacıyla Rusya’dan destek isteyeceğini ima ederken ABD ve Rusya’nın “ortak bir zeminde” buluşabileceği bir formülün bulunabileceği umudunu da yansıtmıştı.   

Rusya da Suriye krizine çözüm bulma çabalarını hızlandırdı. Bu çerçevede özellikle Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı Muaz El Hatip ve Suriye Dışişleri Bakanı Veli Muallim’in ayrı ayrı Moskova’ya yapmaları beklenen ziyaretler ilgi uyandırıyor.


Türkiye ve ABD’nin desteğindeki Suriye Ulusal Koalisyonu Başkanı el Hatip’ın  bir süre Suriye ihtilafının çözümü amacıyla Esad yönetimi ile görüşme çağrısında bulunması da büyük yankı bulmuştu.

TERÖRLE MÜCADELE, PATRİOTLAR

John Kerry’nin Ankara ziyareti sırasında ikili işbirliğine konu olan birçok mesele de gündeme gelecek. Terörle mücadelenin önemli bir konuyu oluşturması beklenen görüşmelerde Türk tarafı, ABD’nin Ankara Büyükelçiliğine kanlı saldırıya ilişkin soruşturma konusunda son bilgiler verecek. Kerry’nin, Başkan Barack Obama’nın açıklamalarının doğrultusunda Türkiye’nin “İmralı” sürecine desteği ifade edeceği düşünülüyor.

Türkiye’yi Suriye’den atılabilecek füzelerden korumak amacıyla konuşlandırılıp aktif haline getirilen ABD’li Patriot bataryaları da üzerinde durulacak temaslarda, ABD tarafının Türkiye-İsrail ilişkilerinin onarılmasının taşıdığı önemini tekrarlaması da kesin gözüyle bakılıyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.