İsrail dört AB ülkesini Filistin yanlısı diye protesto etti

İsrail dört AB ülkesini Filistin yanlısı diye protesto etti

Filistin yanlısı olduğu suçlamasıyla İsrail hükümeti, İngiltere, Fransa, İtalya ve İspanya’yı uyarıp protesto etti.

 

Fransa, İngiltere, İtayla ile İspanya’nın İsrail büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığı’na çağran İsrail hükümeti, “Orta Doğu sorunundaki tek yanlı yaklaşımlarından vazgeçin” diye muhattaplarını uyardı.

 

Perşembe günü İsrail’in İngiltere, İspanya, İtalya ile Fransa’daki büyükelçileri bu dört ülkenin dışişleri bakanlıkları tarafından çağrılmış ve işgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’e yeni Yahudi yerleşimleri inşa etme planları protesto etmişti. Avrupa Birliği (AB) üyesi dört ülkeye missillemede bulunan İsrail, AB’nin Yahudi yerleşim birimleri ile ilgili eleştirilerini reddetti.

 

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, AB’nin eleştirileri için, ‘‘ikiyüzlülük’’ diye tepki gösterirken, Filsitinli yetkililere de konuşmasında yüklendi. Netanyahu, ‘‘AB üyeleri İsrail’i eleştiriyor ancal İsrail’in yok edilmesi gerektiğini savunan Filistin büyükelçilerini eleştirmiyor. Bu ikiyüzlülüktür’’ dedi.

 

Filistinlilerin yanı sıra dünya kamuoyu İsrail’in Yahudi yerleşimi konusunda izlediği politikanın uluslararası kanunları çiğnediği yolunda eleştiriyor. Birleşmiş Milletler (BM) Tel-Aviv hükümetini Yahudi yerleşimleri konusunda birçok defa uyarmış ve bunun Filistin topraklarını işgal olarak değerlendirmişti. BM yine Yahudi yerleşim politikaları nedeniyle Filistin ile İsrail arasında sürdürülen barış görüşmelerini de tehlikeye attığına dikkat çekmişti. Filistin Yönetimi daha önce Yahudi yerleşimi inşaatlarının devam etmesi nedeniyle görüşmelerden çekilmiş, Temmuz’da müzakereler yeniden başlamıştı.

 

Doğu Kudüs dahil Batı Şeria’daki 200’ü aşkın yerleşim biriminde bugün yaklaşık 500 bin Yahudi yaşıyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.