İsrail ajanı Avustralya istihbaratına bilgi mi sızdırdı?

İsrail ajanı Avustralya istihbaratına bilgi mi sızdırdı?

İsrail’in son günlerde en sıcak gündemlerinden birisi olan ve ‘Maphus X’ olarak adlandırılan Mossad ajanı Ben Zygier’ın hapse atılma nedeni Avustralya istihbaratına bilgi sırdırması nedeni ile olduğu ileri sürüldü.

Ajanlarına sahte Avustralya pasaportu sağlamak yüzünden bu ülke ile arası açılan İsrail, 2010’da intihar ettiği ileri sürülen Maphus X için ortaya atılan iddialara sessiz kaldı. ABC News televizyon kanalı tarafından ortaya atılan iddiaya göre Ben Zygier’ın Mossad’ın operasyonları hakkında Avustralya istihbarat servisine bilgi vermesinden şüphelenildiği için hapse atıldığını söyledi. Aynı televizyon kanalı da geçtiğimiz hafta Maphus X olarak adlandırılan kişinin Zygier olduğunu ortaya çıkarmıştı.

ABC haberine göre Zygier, Avustralya Güvenlik İstihbarat Örgütü (ASIO) ajanları ile görüştü ve kendisinin de içinde yer aldığı gizli operasyonlar hakkında bilgi verdiği ileri sürüldü.

ABC’nin ‘‘Diplomasi Muhabiri’’ adlı programında yayınlanan haberde, İsrail’in Zygier vakası ile ilgili gizlilik kararı çıkarmasının ardından konunun İsrail medyasının gündemine oturduğu belirtiliyor. İsrail hükümeti Zygier hakkında yazı yasılması konusunda basına ambargo getirmiş ancak geçen yıl itibariyle de bu yasağı yumuşatmıştı.

Zygier’ın 2010 yılında tutuklandığı ve İsrail’de sıkı güvenlikli Ayalon cezaevinde gizli bir şekilde tutulduğu iddia ediliyor. Zygier vakası, aynı yıl bir İsrail gazetesinin konuyla ilgili haber yapması ile gün ışığına çıkmıştı. Ancak gizlilik kararı alınmasının ardından konu ile ilgili haberler kaldırıldı. Zygier, 34 yaşında iken 2010 yılı Aralık ayında tutuklu olduğu cezaevinde kendisini asarak intihar ettiği iddia edildi ancak bu konu ile ilgili spekülasyonların ardı arkası kesilmedi.

Diplomasi Muhabiri programının haberine göre Zygier’ın birkaç defa ismini değiştirdiğini ve Avrupa ve Orta Doğu’da Mossad için yaptığı işlerde kullanmak üzere çok sayıda sahte pasaport kullandığının da altı çizildi. Yine aynı haber de, Zygier Avrupa’da Mossad için çalışan ve Arap ülkeleri ve İran’a elektronik eşya ihracatı yapan bir şirket kurdu.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.