İslam ülkeleri zirvesi öncesi Mısır’da tansiyon düşmüyor

İslam ülkeleri zirvesi öncesi Mısır’da tansiyon düşmüyor

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) liderler zirvesi bugün Mısır’ın başkenti Kahire’de başlıyor. Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün temsil edeceği zirvede aralarında İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da bulunduğu 20’den fazla ülkenin devlet başkanları ve krallar düzeyinde temsil edilmesi bekleniyor.

Ülkede devam eden protesto eylemleri ve çatışmalardan dolayı yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilecek zirveye Mali ve Suriye gibi konuların damga vurması bekleniyor.

Mübarek rejiminin devrilmesi ile sonuçlanan 25 Ocak Devrimi’nin ikinci yıldönümünde yeniden alevlenen olaylarda 59 kişi hayatını kaybetti. Özellikle polisin çıplak bir göstericiyi döverken çekilen görüntünün basına yansımasından sonra gösterilerini daha da yoğunlaştıran muhalif gruplar, Muhammed Mursi yönetimi devrilinceye kadar eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor.

Mursi yönetimi ve destekçisi partiler ise muhaliflerin sokaklarda tansiyonu yükselterek ülkeyi kaosa sürüklemekle suçluyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu eski Başkanı Muhammed Baradey’in liderliğini yaptığı ve önemli muhalif partileri tek çatı altında birleştiren Milli Kurtuluş Cephesi, Mursi yönetiminin demokratik kuralları kendi çıkarlarına göre kullanmasına izin vermeyeceklerini belirtiyor.

Muhalefetin hedefindeki isim Mursi’nin açılış konuşmasını yapacağı İİT 12. Liderler Zirvesi’nde teşkilatın yeni genel sekreterinin ve bir sonraki zirvenin yerinin de belirlenmesi bekleniyor. Son iki dönem Türk diplomat Ekmeleddin İhsanoğlu’nun genel sekreterliğini yaptığı teşkilatın tepe noktasına Suudi bir diplomatın seçilmesi bekleniyor. 3 yıl sonraki zirvenin ev sahipliği için ise en güçlü aday olarak Türkiye gösteriliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.