İran’la varılan anlaşmanın altında 1 yıldır sürdürülen gizli görüşme etkili oldu

İran’la varılan anlaşmanın altında 1 yıldır sürdürülen gizli görüşme etkili oldu

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya ile İran’ın nükleer görüşmelerinin sonucunda ilk kez somut netice alındı. İmzalanan ön anlaşmaya göre İran, ekonomisine büyük zarar veren yaptırımların hafifletilmesi karşılığında nükleer programını sınırlandırmayı kabul ederek denetime açtı.

 

BM Güvenlik Konseyi’nin 5 daimi üyesi ve Almanya (P5+1) ile Cenevre’de üçüncü kez masaya oturan İran, bu kez nükleer anlaşmaya ‘evet’ dedi. Ön mutabakata göre, İran uranyumu yüzde 5 oranında zenginleştirmeyi ve elindeki yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumu  imha etmeyi kabul etti. İran’a uygulanan ekonomik müeyyidelerde ise altı aylık bir süre boyunca hafifletmeye gidilecek.

Bundan sonra ise İran’ın şeffaflığının ve denetime açıklığının gözlemleneceği belirtildi. İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal medya aracılığıyla yaptığı açıklamayla P5+1 ülkeleri ile anlaştıklarını doğruladı. Nükleer Anlaşma, Cenevre’deki müzakerelerin üçüncü turunda İran’ın sabaha karşı “Uranyumu sadece %5 zenginleştirme ve elinde bulunan %20 oranında zenginleştirilmiş uranyum stokunu da imha etme” şartını kabul etmesi ile sağlanabildi. Anlaşma kapsamında, İran’ın nükleer çalışmalarının denetim altına alınması karşılığında bu ülkeye uygulanan bazı yaptırımların azaltılacağı öğrenildi. Kilit konumda olan petrol ve finansla ilgili yaptırımların ise devam edeceği belirtildi. Birçok gözlemci, İran’ın, yaptırımların ekonomisini zor duruma sokması nedeniyle anlaşma masasına oturduğu görüşünde.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.