İranla kısmi anlaşmaya ramak kaldı

İranla kısmi anlaşmaya ramak kaldı

Dünyanın gözü bugünlerde Cenevre’de yapılan pazarlıkta. İran ile P5+1 grubu arasında süren nükleer pazarlıkta kısmi anlaşmaya varıldığı iddia ediliyor.

 

Pazarlığın dördüncü gününde tarafların zaman zaman gergin anlar yaşadığı da iddialar arasında. Görüşmelere tüm taraflar dışişleri bakanları düzeyinde katıldı. Toplantıya katılımın dışişleri bakanları düzeyinde olması anlaşmanın yakın olduğu şeklinde yorumlanıyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle toplantı için, “Halen aşılması gereken farklılılar bulunuyor. Fakat biz de Cenevre’ye bunun için geldik. Anlaşma sağlanmasındaki rolümüzü oynamak için. Bir uzlaşı beklentisi tabii ki gerçekçi ancak halen gidecek daha çok yolumuz var” diye konuştu.

 

Rus, Çinli ve İranlı mevkidaşlarının nisbeten olumlu yorumlarının aksine İngiliz Bakan William Hague’in de ihtiyatlı konuştu. Hague, “Zorlu pazarlıklar bizi bekliyor. Bence bunu vurgulamak önemli. Birşeyler hallolduğu için değil, aksine zor olduğu için ve bu zorluklar devam ettiği için buradayız” ifadelerini kullandı.

 

İran tarafı nükleer enerji programının barışçı amaca sahip olduğunda ısrarlı ve tümüyle terk etmeye yanaşmıyor. Görüşmelerde gelinen noktada İran’ın, programında bazı sınırlamaları kabullenmesi ve buna karşılık da uluslararası ekonomik yaptırımların hafifletilmesini öngören bir anlaşmaya varılması bekleniyor.

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.