İngiltere ve Arjantin için kan davasına dönen adada referandum

İngiltere ve Arjantin için kan davasına dönen adada referandum

Arjantin ile İngiltere arasında 30 yıl önce savaşa neden olan Falkland Adaları’nın geleceğini belirleyecek olan referandum, iki ülkenin arasını yine bozdu.

Dün ve bugün yapılan oylama sonunda sandıktan İngiltere lehine bir karar çıkacağına kesin gözü ile bakılıyor. Arjantin, sakinlerinin tamamının İngiliz olduğu Ada’da halkın oylaması ile kendilerine ait olan topraklardan vazgeçmeyeceklerini duyurdu.

Falkland Adaları’nda 2 bin 900 kişi yaşıyor ve tamamına yakını da İngiliz kökenli. Ada’da yapılan referanduma karşı çıkan Arjantin, sandıktan İngiltere lehine çıkacak ‘evet’ oyunu da tanımayacağını bildirdi. Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner, Ada’da yaşayanların adanın hangi ülkeye ait olduğuna karar verecek durumda olmadığını söyledi.

İngilizlerin dünyaya Falkland diye tanıttığı ancak yüzyıllardır Arjantin tarafından ‘Las Malvinas’ dediği Ada, 1833 yılında İngiltere’nin işgali ile el değiştirdi. Arjantin, Londra’dan  Birleşmiş Milletler’in (BM) 1965 yılına aldığı karara uymasını istiyor. İngiltere, Arjantin’in bu isteğine tepki göstererek, adanın geleceğini sakinlerinin belirlemesi gerektiğini savunuyor.
 
Falkland Adaları kendine ait bir hükümeti de bulunuyor. Ada her ne kadar bağımsız görünse de Arjantin başta olmak üzere birçok ülkenin ileri sürdüğü gibi İngiltere’nin kontrolünde. İngiltere ile Arjantin arasında kan davasına dönen Falkland Adaları, topraktan daha ziyade petrol rezervi nedeniyle taraflar arasında paylaşılamıyor. Falkland Adaları’nda 60 milyar varil petrol rezervinin olduğu tahmin ediliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.