Hollanda yargıtayı Srebrenitsa mağdurlarını haklı buldu

Hollanda yargıtayı Srebrenitsa mağdurlarını haklı buldu

Hollanda Yargıtayı, Lahey Mahkemesi’nin ‘Hollanda devletinin Srebrenitsa katliamında 3 Bosnalı’nın ölümünde sorumluluğu bulunduğu’ yönündeki kararını onadı. Mahkeme 2011 yılında, Hollandalı askerlerin söz konusu üç Bosnalı’yı Sırplara teslim etmemesi gerektiğine karar vermişti.

 

Yüksek Mahkeme Hakimi Floris Bakels yaptığı açıklamada, “Temyiz mahkemesinin kararı onaylanmıştır.” dedi. Karar, kurbanların yakınlarını sevince boğdu.

 

Hollandalı askerler, 13 Temmuz 1995 yılında Hasan Nuhanoviç’in abisi, babası ve babasının bir arkadaşını sığındıkları BM yerleşkesinden çıkmaya zorlamış, kısa süre sonra da bu kişiler Sırplar tarafından katledilmişti. Hollanda’nın bu katliamda sorumluluğu olduğu iddiasıyla 15 yıl önce yargı sürecini başlatan Nuhanoviç yaptığı açıklamada, mahkeme kararından büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Nuhanoviç, “Sonunda kazandık. Bu karar için çok uğraştım. Hayatımı buna adadım. Sağlığımdan oldum. Ama sona geldik” dedi.

 

Nuhanoviç ayrıca mağdur yakınlarına, benzer yönde dava açmak istemeleri halinde yardım edebileceğini duyurdu. Nuhanoviç’in avukatı ise bu kararın uluslararası hukuk için örnek teşkil etmesi gerektiğini dikkat çekerek, “Bu kararla Birleşmiş Milletler’in ya da askerlerinin dokunulmaz olmadığı kanıtlanmıştır” dedi.

 

Böylece uzun süredir tartışmalara yol açan Hollandalı askerlerin Srebrenitsa mağdurlarına karşı sergilediği tutum ilk defa cezai bir sonuçla neticelendi. Bosna’da gerçekleştirilen soykırıma yardım etmekle suçlanan Hollandalı askerler bu ülkenin hükümeti tarafından üstün madalya ile ödüllendirilmişti. Dönemin Hollanda hükümetinin bu tavrına karşılık mahkemenin aldığı karar, ‘Askerlerin uluslararası arenada yargılanmasının önü açılabilir’ yorumlarına neden oldu. 

1995’te Sırp askerleri Srebrenitsa’yı kuşattığında binlerce Boşnak, BM yerleşkesine sığınmıştı. Hollandalı barış gücü askerleri, Boşnakları yerleşkeden çıkmaya zorladı. Böylece binlerce Bosnalı, Sırp birliklerinin komutanı Ratko Mladiç’e bağlı birliklerce sığındıkları Hollandalı askerlerin elinden alınarak katledildi.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.