Hillary Clinton, Afrika turuna çıkıyor

Hillary Clinton, Afrika turuna çıkıyor

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, bugün 6 ülkeyi kapsayan 11 günlük Afrika turuna çıkıyor.


Senegal, Uganda, Kenya, Malavi, Güney Afrika ve dünyanın en yeni ülkesi olan Güney Sudan’ı ziyaret etmesi planlanan Clinton’ın gündeminde Çin’in Afrika kıtasında hızla artan etkisi, terörle mücadele ve güvenlikle ilgili konular bulunuyor.


Clinton, turun ilk ayağı olan Senegal’de Afrika ülkelerini isim vermeden Çin’in yatırımlarının olası tehlikeleri konusunda uyaracak. Clinton, Afrikalı liderlere başka ülkeler tarafından önerilen projeleri kabul etmeden önce dikkatle değerlendirmeleri çağrısında bulunacak.


Çin’in Afrika’ya ilgisinden endişe duyduğunu daha önce de dile getiren ABD yönetimi, Çin’in insan hakları ve demokratik ilkeleri hiçe sayarak Afrika’nın zengin doğal kaynaklarını sömüreceği konusunda çekincesini belirtmişti.


Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Victoria Nuland, Clinton’ın Dakar’da yapacağı konuşma sırasında Senegal’in demokrasisini geliştirmek için attığı adımları da öveceğini açıkladı.


Clinton, Senegal ziyaretini tamamladıktan sonra Sudan’dan bağımsızlığını kazanmasının yıl dönümünü kutlayacak olan Güney Sudan’a geçecek. Clinton, Güney Sudanlı yetkililere, güvenlik, petrol ve vatandaşlık gibi konularda anlaşmaya varmak için Sudan ile görüşmelere bir an önce başlanması gerektiğini vurgulayacak.


Clinton, daha sonra Rabbin Direniş Ordusu lideri Joseph Kony ile mücadelesinde yardımcı olmak için ABD’nin az sayıda askeri personel gönderdiği Uganda’yı ziyaret edecek.


Kenya ve Malavi’de temaslarda bulunduktan sonra Güney Afrika’ya geçmesi beklenen Clinton, kısa bir süre önce 94. doğumgününü kutlayan Nelson Mandela ile de bir araya gelecek.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.