Film provokasyonu yayılıyor

Film provokasyonu yayılıyor

İslam ve Hz. Muhammed’e hakaret eden ‘Müslümanların Masumiyeti’ filmine yönelik protestolar artarak devam ediyor. Libya ve Mısır’da başlayan gösteriler, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da birçok ülkeye yayıldı.

Dün Yemen’de göstericiler başkent Sana’daki Amerikan Büyükelçiliği’nin ana kapısını kırarak içeri girmeye çalıştı. Güvenlik güçleri göstericileri göz yaşartıcı bombalar ve plastik mermilerle geri püskürttü. ABD Büyükelçisi Gerald Feierstein ile birlikte elçilik personelinin tahliye edilerek güvenli bölgelere götürüldükleri ifade ediliyor. Yemen Cumhurbaşkanı Abid Rabbo Mansur Hadi, elçiliğe yönelik düzenlenen saldırıdan dolayı ABD Başkanı Barack Obama’dan özür diledi.

Mısır’ın başkenti Kahire’de ise güvenlik güçleri ile göstericiler arasında devam eden çatışmalarda 13 polis yaralandı, 9 kişi gözaltına alındı. Gösterici gruplar, ABD yönetiminden filme resmi bir kınama gelinceye kadar yerlerinden ayrılmayacaklarını bildiriyor. Libya ve Yemen’de İslami ağırlıklı gruplar gösterilere öncülük ederken Mısır’daki gösterilerde daha çok eski rejim yanlıları ve bazı fanatik spor taraftarlarının rol aldığı ifade ediliyor.

İçişleri Bakanlığı önde gelen isim ve kanaat önderlerine çağrıda bulunarak, gösterilerin barışçıl bir şekilde yapılması konusunda devreye girmelerini istedi. Müslüman Kardeşler ve Selefi grupların çağrısıyla bugün Tahrir Meydanı’nda 1 milyon gösterisi yapılacak. Gösterilerin barışçıl bir şekilde yapılması bekleniyor. Mısır’ın nasıl adım atacağını beklediklerini ifade eden ABD Başkanı Obama ise ilk kez Mısır’a yönelik farklı bir mesaj vererek, “Ne müttefikiz, ne de düşman” ifadelerini kullandı. Obama’nın bu yöndeki çıkışının, kasım ayında yapılacak olan seçimlerdeki rakibi Cumhuriyetçi aday Mitt Romney’in Mısır’a yönelik sert çıkışından sonra gelmesi dikkat çekiyor. Romney, Obama yönetimini gelişmelere seyirci kalmakla eleştirmişti. Obama yönetimi ve selefleri, sürekli olarak Mısır’dan en yakın müttefikleri olarak bahsediyorlardı.

Salı günü ABD’nin Libya Büyükelçisi Christopher Stevens’ın, göstericilerin kuşatması altındaki Bingazi Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine sert tepki gösteren Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, provokasyon amaçlı filmi çevirenleri kınadığını, ancak bu tür provokasyonların elçilik ve konsolosluklara saldıranları haklı kılmayacağını ifade etti. Mursi, İslam ve Hz. Muhammed’e hakaret içeren filmin yapımcıları hakkında hukuki işlem başlatılması için Kahire’nin Washington Büyükelçiliği’ne talimat verdi. Hakaret içerikli filme Afganistan’dan Sudan’a, Cezayir’den Tunus’a, Irak’tan Bangladeş’e İslam ülkelerinden de sert tepkiler geliyor.

Başkan Obama, saldırganların bir an önce adaletin karşısına çıkarılmasını isterken, Amerikan donanmasına bağlı iki destroyerin Libya açıklarına gönderildiği belirtiliyor. Amerikan güçlerinin tıpkı Yemen ve Somali’deki gibi Libya’da da bazı hedefleri vurabileceği belirtiliyor.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.