Filipinler’deki kriz büyüyor

Filipinler’deki kriz büyüyor

Filipinler’in güneyinde bulunan Zamboanga şehrinde Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi’nin (MNLF) 100 kadar Hıristiyan sivili rehine almasıyla başlayan kriz giderek büyüyor.

Filipinler devletinin talimatıyla, Zamboanga Valiliği, şehir merkezindeki yerleşim birimlerini tahliye ederek halkı stadyuma ve okullara yerleştirdi. Yaklaşık 30 bin civarında Filipinli açlık tehlikesiyle karşı karşıya kalırken kendilerine gelecek yardımı bekliyor.

İsyancı milis gurubu, işgal ettikleri Zamboanga Valiliği’nden geri çekilmeyeceğini bildirerek Filipin ordusuyla çatışmaya devam ediyor. Ordunun ise halkı tahliye ettikten sonra binden fazla isyancının bulunduğu bölgeyi bombalamayı sürdürdüğü bildirildi.

 

Filipinler Devlet Başkanı Benigno Noynoy Aquina III, gerilla ve teröristlere kesinlikle taviz vermeyeceklerini, bölgedeki barışa da gölge düşürmeyeceklerini söyledi.

ZAMBOANGA’DAKİ TÜRK OKULU ZOR DURUMDAKİ HALKA YARDIM EDİYOR

 

Zamboanga’da Tolerance Türk Okulu’na da öğrenciler ve ailelerinin yanı sıra bölge halkı sığındı. Okul Müdürü Yasin Ayyıldız, bölgede 30 binden fazla halkın açlık sınırında olduğunu, yiyecek ve içecek temin edemediklerini belirterek, “Biz onlara elimizden gelen desteği ve yardımı sağlamaya çalışıyoruz fakat imkânlarımız kısıtlı. Filipinler hükümeti bize, ‘isterseniz sizi özel araçla alıp başkent Manila’ya veya Türkiye’ye gönderebiliriz’ teklifinde bulundu. Biz bu teklifi reddederek, kalıp zor durumdaki halkın yanında olmayı tercih ettik” şeklinde konuştu.

Türkiye’deki bazı kuruluşlardan yardım talebinde bulunduklarını belirten Yasin Ayyıldız, “Halka elimizden gelen desteği sağlamak istiyoruz.” dedi. Ayyıldız, Zamboanga’daki Türk okulunu kapatmayacaklarını vurguladı.

BARIŞ SÜRECİ SEKTEYE UĞRADI

 

Güneydoğu Asya ülkelerinden Filipinler’de yaklaşık 40 yıldır özgürlük mücadelesi veren Müslüman azınlıkla hükümet arasındaki uzlaşma süreci devam ederken, pazartesi günü bir grup milisin 100 kadar Hıristiyan sivili rehin almasıyla olaylar başlamıştı. Şehirde resmi kurumlar 6 gündür kapalı. Bölgeye deniz ve hava ulaşımı da durdu. İsyancı gurup Moro Ulusal Kurtuluş Cephesi (MNLF) bölgenin bağımsızlığını ele geçirene kadar şehirden geri çekilmeyeceklerini duyurdu.

Filipinler’in güney bölgesinde bulunan Zamboanga, ülkenin en önemli ticaret ve lojistik merkezlerinden biri durumunda.

 

 

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.