Feribot kazasına başarısız müdahalesinden dolayı eleştirilen G. Kore Başbakan’ı istifa etti

Feribot kazasına başarısız müdahalesinden dolayı eleştirilen G. Kore Başbakan’ı istifa etti

Hükümetin, 300 kişinin öldüğü feribot kazasına müdahale etmekte başarısız olması nedeniyle eleştirildiği Güney Kore’de Başbakan Chung Hong-won, istifasını açıkladı. Felaketi büyüten usulsüzlükler için özür dileyen Chung, tüm sorumluluğu üstlendiğini söyledi.

Devlet Başkanı Park Geun-hye tarafından kabul edilmesi beklenen istifası ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapan Başbakan Chung, toplumun her köşesine kök saldığını söylediği pek çok çeşit usulsüzlüğün ortadan kalkmasını ve böyle bir kazanın bir daha tekrarlanmamasını umduğunu belirtti. Bir hafta kadar önce kazanın yaşandığı bölgeye yakın bir adayı ziyaret ettiğinde yakınlarını kaybedenler tarafından aracının önü kesilen Başbakan Chung,  tepkilere hedef olmuştu. Güney Kore’de yürütme yetkisi büyük oranda Devlet Başkanı Park’ın elinde toplandığı için istifanın daha çok sembolik bir önemi bulunuyor.

Güney Kore’nin batısındaki Incheon limanından demir alan ve 475 kişi taşıyan Sewol isimli binlerce tonluk dev feribot, Kore yarımadasının güneybatı açıklarındaki Jindo Adası yakınlarında 16 Nisan’da henüz kesinleşmeyen bir nedenle batmıştı. Ansan şehrinde bulunan bir lisenin ise gemide bulunan 325 öğrencisinden yalnızca 78’i kazadan kurtulabilmişti. Ülkeyi yasa boğan kazaya etkin biçimde müdahale yapılamaması ve kaza sonrasında yolcuların çoğunun kurtarıldığının ilan edilmesi gibi nedenlerle, hükümet ateş altındaydı. Kayıpların aranmasına ise devam ediliyor. Kazadaki resmi ölü sayısı 187’ye yükseldi. Kazayla ilgili soruşturmayı sürdüren savcılar ise gemi mürettebatından tutuklu 15 kişiyi sorgulamaya devam ediyor. Savcıların, kaza sırasında gemi ile geminin ait olduğu şirket arasındaki haberleşmeleri inceledikleri belirtiliyor. Tutuklu mürettebatın kazanın hemen ardından yolculara odalarında kalmalarını söyleyerek ölü sayısının artmasına neden oldukları iddia ediliyor. Savcılar, geminin batmasının muhtemel sebepleri olarak ise ani dönüş yapma, kargonun usule aykırı istif edilmesi, geminin yanlış modifikasyonu ya da gelgit etkisi ihtimalleri üzerinde duruyor. Kaza sırasında yaklaşık 3 bin 600 ton yükü olduğu belirlenen geminin kapasitesinin ancak bunun üçte biri kadar olduğu da iddialar arasında.

Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment

Only registered users can comment.